Két embert ölt meg egy kos még tavaly nyáron Veszprém megyében. Az állat napok óta kóborolt a környéken, több járólkelőre is rátámadt. Hiába szóltak a gazdájának, az állattartó nem foglalkozott azzal, hogy minél hamarabb befogja a kost. A gazdát nemrég felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték.

Fáért mentek az erdőbe

A Kekvillogo.hu is megírta, hogy tavaly augusztus 26-án délelőtt két szomszéd, Ildikó és Zoltán, egymástól függetlenül sétált fel a Veszprém megyei Szentgálon található erdőbe. Mindketten fát akartak gyűjteni. A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiszabadult a karámból

Ildikóra és Zoltánra egy karámból kiszabadult kos támadt rá. A nő holttestére arccal lefelé találtak rá fél nappal a támadás után. Zoltán pár száz méterre feküdt tőle. Neki a combcsontja, medencecsontja és a bordája is eltört, a lába pedig a teste alá fordult.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egy járókelő találta meg a sérülteket

Egy gombászó férfi talált rá Ildikóra és Zoltánra, aki azonnal hívta a mentőket. A hangos szirénázásra a nő élettársa is felfigyelt, és amikor látta, hogy a tűzoltók, a mentők és a rendőrök az erdőbe sietnek, elindult ő is felfelé.

Az asszony családja összeomlott

Ekkor szembesült a borzalmas tragédiával: élettársáért, Ildikóért igyekeztek a megmentők, de akkor már nem élt. Ildikó családja a tragédia után összeomlott. Képtelenek voltak felfogni, hogy megtörténhet egy ilyen eset.

Nagyon sokat szenvedett

„Eleinte minden nap jártunk be hozzá kettesével, de a legvégén már így sem lehetett. Én mindig akkor kerültem sorra, amikor altatták, így akkor kommunikáltam vele utoljára, amikor az erdőben rátaláltam. Nem gondoltam, hogy az lesz az utolsó beszélgetésünk” – ezt már a másik áldozat testvére mondta a baleset után Árki Károly.

Egy hónapig feküdt a kórházban

Az 57 éves férfi egy hónapig feküdt a kórházban, amikor összeomlott a keringése. Az orvosoknak egyszer sikerült újraéleszteniük a férfit, de másodjára már nem. Szeptember 25-én meghalt.

A karám ajtón szabadult ki

Az erdő mellett, egy lekerített részen tartotta állatait egy itt élő gazda, 19 juhot, köztük a merinói kost, valamint három borjút. A tragédiát megelőző napon az állatok kiszabadultak, mégpedig a karám nyitott kapuján. A jó állapotban lévő, erős drótkerítés miatt ezt máshol nem tudták volna megtenni.

Az áldozatok lábára támadt a kos

A vádiratból és a bíróság ítéletéből egyaránt kiderül, a kos mindkét esetben először az áldozatok lábára támadt, majd mikor azok elestek, a földön tovább öklelte őket. Ezek okozták a halálos sebesüléseket.

Vádat emeltek a gazda ellen

A Veszprém Megyei Főügyészség vádat emelt az állatok gazdája ellen, a vádemelést 2021 júniusában továbbította a Veszprémi Járásbíróságnak. A vádlott már a bíróság előkészítő ülésén elismerte a bűncselekményt és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért már ekkor, október 15-én megszületett az ítélet.

Felfüggesztett fogházat kapott

A szentgáli őstermelőt nem jogerősen egy év hat hónap, végrehajtásában négy évre felfüggesztett, fogházbüntetésre ítélték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt.

Eltiltották az állattenyésztéstől

Mindemellett a  bíróság két évre eltiltotta a szarvasmarha-, ló-, sertés-, juhtartó és -tenyésztő foglalkozás gyakorlásától, valamint viselnie kell az eljárás során felmerült, több mint kétmillió forint bűnügyi költséget is. A vádlott és védője elfogadta az ítéletet, az ügyészség súlyosításért fellebbezett. A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Itt történt az eset

Kiemelt kép: illusztráció