A hivatalosan „reintegrációs őrizetnek” nevezett intézkedés értelmében az érintetteknek elvileg 72 órán belül el kell hagyniuk Magyarországot – de senki sem ellenőrzi, hogy ezt megtették-e.

Ennyien szabadulhattak

Október 12-ig összesen 1634 embercsempész került reintegrációs őrizetbe – derül ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának közléséből. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Mindig ellenőriznek

Rétvári Bence egy országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolva azt írta, ebből 53 elítéltnek járt le ezen őrizete. A politikus emlékeztetett, hogy amennyiben valakivel embercsempészés gyanúja merül fel,akkor mindig ellenőrzik azt, hogy az illetőnek tart-e még a büntetése.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem tudják, elmentek-e az országból

Közölte, hogy eddig összesen nyolc embert szállítottak vissza a börtönökbe, amiért megszegték a szabályokat. Az 1634 elítéltből két ember esetében derült fény arra, hogy ismét embercsempészésben vett részt. Jelezte azt is, hogy a rendőrség nem rendelkezik információkkal arról, hogy a szabadon engedett elítéltek elhagyták-e Magyarország területét.

Ennyi a reintegrációs őrizet

A kormányrendelet értelmében amennyiben az embercsempészés bűntette miatt kiszabott büntetés esetében az elítéltet kiutasították, akkor a feltételek fennállása esetén a maradék büntetésből lesz a reintegrációs őrizet. Mindez azt jelenti, hogy ha valakit öt évre ítéltek, de még négy év hátra van, akkor ennyit nem kell leülnie.

Az utolsó nap szűnik meg

A szabadon bocsátást követően 72 órán belül el kell hagyniuk Magyarország területét. A végrehajtás helye az az állam, ahol korábban tartózkodott, vagy ha erről nem tudni, akkor az állampolgársága szerinti ország. A reintegrációs őrizet a kiszabott, teljes szabadságvesztés utolsó napján szűnik meg.

Problémás helyzet a börtönökben

A kormányzat azzal indokolta a lépést, hogy a külföldi embercsempészek fogvatartása aránytalan terhet ró a magyar államra. Többek közt azért, mert nem beszélik a nyelvünket, más kultúrából érkeztek, így ennek megfelelően elhelyezésükről és étkezésükről is másképp kell gondoskodni.

Minden tizedik rab embercsempész

Márpedig az ilyen bűncselekmények elkövetői egyre nagyobb számban képviseltetik magukat a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben. Rétvári Bence már tavaly nyáron arról beszélt, hogy a fogvatartottak több mint tíz százalékát ilyen bűncselekmények miatt ítélték el.

Ha rajtakapják, akkor a teljes büntetést le kell ülnie

Mindez az akkor 19 ezer rab közül kétezer embert jelent – ráadásul 88 százalékuk nem magyar állampolgár. A kabinet lépése éles politikai vitákat váltott ki. A reintegrációs őrizethez hozzátartozik, hogy amennyiben az illetőt ismét elkapják, akkor visszaviszik és a teljes büntetését le kell ülnie.

Gyorsan kiderül, kit engedtek ki

A belügyi államtitkár friss válaszából egyebek mellett kiderül az is, hogy az utcákon szolgálatot teljesítő rendőrök egy technikai fejlesztés révén azt is le tudják ellenőrizni, hogy az igazoltatott reintegrációs őrizetben van-e.

Nincs pénz, nincs fogvatartás

Mivel az Európai Unió nem ad pénzt Magyarországnak sem az embercsempészek fogvatartására, sem börtönök építésére, így álszentség elvárni, hogy az elfogott embercsempészeket hazai börtönökben, a magyar adófizetők pénzén tartsuk fogva – összegzett Rétvári Bence. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünkön egy külföldi embercsempész elfogása látható, forrás: police.hu.)