Ipari méretekben, lényegében maffiamódszerekkel dolgozzak. Külföldön béreltek ki autókat, hogy aztán idehaza jó pénzért elpasszolhassák azokat. Senki sem kerülhette el sorsát.

Hatalmas ügy végére került pont

A napokban ítéletet hirdetett a Karcagi Járásbíróság a szervezet elmúlt évtizedének legnagyobb volumenű büntetőügyében. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nem is tudták helyben megtartani a tárgyalást

Olyan sok vádlott volt, hogy az ügy tárgyalására és az ítélethirdetésre Jász-Nagykun-Szolnok vármegye legnagyobb bírósági tárgyalótermében, a Szolnoki Törvényszék dísztermében került sor. Kilencvenegy embert vádolt meg az ügyészség azzal, hogy egy nagyszabású csalássorozatban vettek részt.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ez volt a módszerük

Ennek lényege az volt, hogy a vádlottak csoportonként szerveződve 2012 áprilisa és 2014 júliusa között, mintegy két éven át Németországban, Ausztriában, Szlovéniában, Csehországban, Svédországban, Svájcban és Olaszországban különböző autókölcsönző társaságok képviselőit megtévesztve prémium kategóriás autókat béreltek ki, majd azokat Magyarországra szállították és eladták.

Hetven tárgyalási napot tartottak

Voltak olyanok is, akik besegítettek más csoportok ténykedésébe: az anyagi elszámolásban segítettek, de tolmácskodtak, kísérőt biztosítottak, vagy éppen részt vettek az eladásban. A bíróság közel hetven tárgyalási napot tartott az ügyben.

Ebben találták őket bűnösnek

Október 30-án kezdte meg a bíróság az ítélethirdetést a 107 oldal terjedelmű rendelkező rész felolvasásával, aminek a másnapi, október 31-ei tárgyaláson ért a végére. Többségében társtettesként elkövetett csalás bűntettében találta bűnösnek, de más egyéb bűncselekményekben is elítélték őket.

Többen kaptak letöltendőt

Ilyen a hamis vád, a hatóság félrevezetése, a közokirat-hamisítás, az egyedi azonosítójellel visszaélés, a pénzmosás, valamint a bűnpártolás. Tizenöt embernek kell mindenképpen börtönbe mennie, emellett pénzbüntetést kaptak és eltiltották őket a közügyektől is.

Több tízmillió forintos vagyonelkobzás és bírság

Többségük felfüggesztett szabadságvesztést kapott, volt, akit kizárólag pénzbüntetésre ítéltek, valakinek közérdekű munkát kell végeznie, de akadt olyan is, akit próbára bocsátottak. Összesen harminc milliós pénzbüntetést szabott ki a bíróság, s negyven millió forintos vagyonelkobzást is elrendelt.

Biztos lesz folytatás

Mivel a védők többsége és az ügyészség is 3 munkanap gondolkodási időt kért, hogy eldöntse, fellebbeznek-e, így az ítélet nem jogerős. Az ítélethirdetésen több vádlott sem volt jelen, nekik írásban kézbesítik az ítéletet. Ha ez megtörtént, számukra csak akkor nyílik meg a fellebbezés lehetősége.

Ez még nem a jogerős ítélet

Mivel több fellebbezést már biztosan bejelentettek, így a végleges döntést a Szolnoki Törvényszék fogja meghozni – derül ki az esettel kapcsolatban kiadott hivatalos tájékoztatásból. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünk saját illusztráció.)