A tüzelőberendezések ellenőrzésére figyelmeztet hétfőn az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, azt követően, hogy országszerte hatan haltak meg a hosszú hétvégén szén-monoxid-mérgezésben és lakástűzben.

Majdnem megfulladtak

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfőn közölte: péntek este a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkoron egy családi házból négy ember került kórházba szén-monoxid-mérgezés miatt.

Lángolt a családi ház

Szintén péntek este Nyíregyházán egy családi házban keletkezett tűz, feltételezhetően a kályhából kipattanó parázs miatt. Az esethez riasztott tűzoltók oltás közben egy holttestet találtak.

Nem lehetett megmenteni

Vasárnap kora reggel a Baranya megyei Dencsházán egy családi ház melléképülete gyulladt ki. A tűzoltók az égő épületből egy embert kivittek, azonban már nem lehetett rajta segíteni.

Tűzhalál Dunakeszin

Ahogy azt itt a Kékvillogón is megírtuk vasárnap délben Dunakeszin egy ikerház egyik lakása és melléképülete gyulladt ki. A tűzoltók az épület bejáratánál egy embert találtak, aki belehalt sérüléseibe.

Három ember egyszerre halt meg

Szintén vasárnap Zalaszentmihályon három ember halt meg egy horgászkunyhóban. A kis épületben kályhával fűtöttek, ezért nem kizárt, hogy szén-monoxid-mérgezés okozta halálukat – sorolta.

Hét haláleset

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője emlékeztetett: idén 659 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-szivárgás miatt; 251 ember szenvedett valamilyen mértékű mérgezést, heten pedig meghaltak.

Füstmérgezés

Eddig 5371 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, azokban 438-an sérültek meg és 74 ember halt meg. A legtöbben nem a lángok okozta hő miatt, hanem füstmérgezésben hunytak el.

Ellenőriztetni kell a kazánt

A katasztrófavédelem figyelmeztetett: évente egyszer mindenki ellenőriztesse szakemberrel fűtőeszközét.

Kondenzációs kazán

Az Európai Unió előírásai alapján évek óta csak kondenzációs kazánt lehet újonnan beszerelni a háztartásokba. Ennek az az előnye, hogy a gázláng nem az épület belső levegőjéből veszi fel az oxigént, hanem a kéményen keresztül. Mivel a láng nem érintkezik az épület belső terével, így sem az égéstermék, sem a tűz nem tud az épületen belülre kerülni, ezért nagyon biztonságos az ilyen kazán.

Kiemelt kép: Kigyulladt családi ház Taron – Forrás: Katasztrófevédelem