Pénzmosás miatt egy ukrán és egy lett állampolgár ellen vádat emelt a Fővárosi Főügyészség. Összesen 100 milliós összegről van szó.

Az alapötlet

A 37 éves ukrán és a 35 éves lett állampolgár megállapodott abban, hogy az egyikük tulajdonában lévő, külföldi székhelyű gazdasági társaságnak Magyarországon bankszámlákat nyitnak, és azokat „bűnös eredetű pénzek” tisztára mosására használják fel – tájékoztatta a vádhatóság az MTI-t.

20 és még 80

A két férfi 2019. május-júniusban mintegy húszmillió forintnak megfelelő összegű pénz tisztára mosásában vett részt. Egyiküket további 80 millió forint értékű pénzmosással is vádolják.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A 7. kerületben kezdtek

A vádlottak 2019 áprilisában egy VII. kerületi bankfiókban több bankszámlát nyitottak azért, amelyekhez mindketten hozzáfértek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Átverés

Ismeretlen társaik ezután kedvező befektetések ígéretével tévesztettek meg külföldi sértetteket, akik különböző összegeket utaltak a vádlottak bankszámláira. A csalások áldozataitól beérkező mintegy 20 millió forintnak megfelelő összegű pénzt külföldi bankszámlákra továbbutalták.

Külföldről segítettek

Az egyik külföldi bank jelzése alapján a számlavezető bank végül zárolta a vádlottak bankszámláit. Amikor emiatt a két férfi 2019 júniusában, előre egyeztett időpontban megjelent az erzsébetvárosi bankfiókban, a rendőrök elfogták őket.

Mégegyszer

Az ukrán férfit azzal is vádolják, hogy 2019 májusában egy másik banknál is nyitott egy számlát, szintén pénzmosási céllal.

A járványt is kihasználták volna

Ismeretlen társai ezután nagy mennyiségben kínáltak eladásra sebészeti maszkokat egy külföldi cégnek, amely vételár címén több mint 80 millió forintnak megfelelő összegű eurót utalt át egy külföldi bankszámlára.

Itt is külföld volt a végcél

A csalásból származó pénz többszöri utalás révén a vádlott által nyitott magyarországi számlára, majd egy külföldi bankszámlára került.

Pénzmosók

Címlapfotó: az ügyészség videója.