Egy év letöltendő fogházbüntetésre ítélte jogerősen a Zalaegerszegi Törvényszék azt a nőt, aki 2018-ban egy nagykanizsai zebrán elgázolt egy anyát és négyéves fiát, majd a baleset helyszínéről segítségnyújtás nélkül távozott.

Két kisgyermek ült az autóban

A most 51 éves nő 2018 áprilisában, esti szürkületben, de jó látási viszonyok mellett haladt autójával Nagykanizsán, két kisgyermekével a hátsó ülésen.A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rossz állapotban volt az autó

Az autó több szempontból sem volt biztonságos: hiányzott a jármű belső visszapillantó tükre, a hátsó gumik kopottak voltak, a hátsó kerekeket pedig nem lehetett fékezni, a fékolajtartályuk üres volt – ezzel a nő a saját gyermekeit is veszélyeztette.

Gyorsabban ment a megengedett sebeségnél

A nő a Balatoni úton lévő gyalogátkelőhelyet a megengedett 50 km/h-s sebességet némileg meghaladva közelítette meg, és későn vette észre, hogy egy házaspár a kisgyermekével együtt épp átmegy a zebrán.

Az anyát és gyermekét ütötte el

A Kekvillogo.hu korábban írta meg, hogy a barátaiktól tartott hazafelé boldogan Gondi Norbert és párja, Vuk Éva a kisfiúkkal, az akkor négyéves Zéténnyel. Épp mentek át a zebrán, amikor egy autós előtűnt a semmiből, s szinte fékezés nélkül elütötte Évát és gyermekét.

Továbbhajtott az autó

A gázoló segítségnyújtás nélkül továbbhajtott, magára hagyva a földön mozdulatlanul fekvő óvodás fiút, súlyosan megsérült édesanyját és az apát, aki végignézte a balesetet.

Másnap elfogták a gázolót

A baleset után a rendőrök keresni kezdték a fekete színű Mercedes sofőrjét, aki egy 48 éves nő volt. Zalakomáron, egy igazoltatáskor ismerték felé a kocsit a sérüléséről.

Életveszélyben volt Zétény

A pécsi kórházban Zétényen életmentő műtétet hajtottak végre, a koponyacsontját eltávolították. Két és fél hónapig mesterséges kómában volt, Évának és Norbinak azt mondták: készüljenek fel a legrosszabbra. A szülők minden egyes nap imádkoztak, hogy egy szem gyermekük velük maradjon.

Csoda történt

„Egy csoda, hogy Zéti velünk van, hiszen amikor kórházba került, az sem volt biztos, hogy megéri a holnapot. Mindenhonnan csövek lógtak ki belőle, azt mondták, ha fel is épül, ágyhoz lesz kötve. Ehhez képest megtanult újra magától enni, a segítségünkkel képes járni és egyre érthetőbben beszél” – mondta a baleset után az édesapa.

Egy év fogház

Tavaly novemberben a Nagykanizsai Járásbíróság segítségnyújtás elmulasztása és közúti baleset okozása miatt egy év fogházbüntetésre ítélte a nőt, valamint három és fél évre eltiltotta a járművezetéstől.

Volt már szabálysértése

Súlyosbító körülményként értékelték, hogy a nőt már büntették közlekedési szabálysértés miatt, de enyhítő ok volt, hogy három gyermeket nevel és időközben jelentősen megromlott az egészségi állapota.

Gyorsan ment a rossz autóval

Az ítélet indokolása szerint a vádlott a saját gyermekeit is veszélyeztette autójával, amellyel el sem indulhatott volna, illetve a KRESZ előírásait többszörösen is megszegve okozta a balesetet. A szakértő szerint megfelelő műszaki állapotú autóval és alacsonyabb sebességgel elkerülhető lett volna a gázolás. Az ügyben a vádlott és a védője nyújtott be fellebbezést, az ügyész az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta.

Jogerős ítélet

A másodfokon eljáró Zalaegerszegi Törvényszék az első fokon született ítéletet kedden helybenhagyta, így az jogerőssé vált. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: helyszínelés a baleset után – Forrás: police.hu