Nem szeretnénk sokáig titkolózni: a lángosról lesz szó. Elsőként a nyárhoz kapcsoljuk: balatoni büfék, sorban állás és mennyei ízek, illatok! Aztán ha jobban elgondolkodunk, télen, a hidegben is jól szokott esni a meleg, illatozó finomság. Igazából bárhol bármikor szívesen fogyasztjuk. 

Hol tudjuk beszerezni?

Azok a helyek, amelyekhez a lángost kötjük, többnyire időszakosan vannak csak nyitva. Szerencsére azonban léteznek olyan helyek is, ahol egész évben bármikor ehetjük a kedvencünket: például betérhetünk a Retro Lángos Budapest ételbárjába, ahol kellemes hangulat és ínycsiklandó étkek fogadnak minket.

Az ételbárnak nagy előnye, hogy vendégtérrel is rendelkezik, ahová kényelmesen be lehet ülni, és asztalnál tudjuk elfogyasztani a lángost. Egy büfé esetében gyakran előfordul, hogy csak pult mellett állva ehetünk, ráadásul télen – például egy piacon vagy vásárban – az ujjaink is csonttá fagynak, mire megesszük, hiába próbál melegíteni bennünket a frissen sült étek. 

Természetesen otthon is bármikor készíthetünk lángost, aminek az az egyik legpozitívabb hozadéka, hogy úgy ízesítjük, ahogyan csak szeretnénk. Hátránya azonban, hogy nekünk kell bíbelődnünk az elkészítésével.

A tökéletes lángos receptje

Hoztunk egy igazán klassz receptet arra az esetre, ha szeretnénk belevágni az otthoni lángoskészítésbe. Viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészíthető ételről van szó: a gyorsaságot a kelesztési idő befolyásolja némiképp, lévén a lángos kelt tésztás étel. 

Következzenek hát a hozzávalók!

  • 1 kg liszt
  • 6 dl langyos víz
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 10 g élesztő
  • 2-3 gerezd fokhagyma (ha nem szeretjük, kihagyható)
  • olaj a sütéshez

A langyos vízhez hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Ekkor hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd addig keverjük kézzel, amíg el nem válik az edény falától. Ekkor már a tésztánk szép, homogén állagú, elkezdhetjük keleszteni. Nagyjából egy órát pihentessük letakarva, ez alatt az idő alatt a duplájára kel. Ha letelt az egy óra, egyszer finoman átforgatjuk, és újabb 15 percig pihentetjük. 

Megmelegítjük az olajat, majd a tésztából olajos kézzel 15-20 dkg-os gombócokat szedünk, és kézzel kinyújtjuk őket. Végül bő, forró olajban aranysárgára sütjük.

Mi kerüljön a lángosra?

Bármi, amit csak szeretnénk. Tényleg csak a fantáziánk szabhat határt a feltétek végtelen sorának. A hagyományos lángost először megkenik fokhagymás olajjal, majd tejföllel is, és erre kerül a reszelt sajt. 

Kísérletezhetünk azonban újabb ízekkel is. Tehetünk rá salátát, tépett húst, juhtúrót, kecskesajtot, erős paprikát, bolognai mártást… És még hosszasan sorolhatnánk, mi minden is kerülhet a lángosunkra.

Mire kisült a tésztánk, inkább valami édesre vágynánk? Nem akadály! A lángost szokták édesen is enni, így ebben az esetben kerülhet rá mogyorókrém vagy akár lekvár is. Elvégre tésztája nagyon hasonlít a fánkhoz. Ha így gondolunk rá, már nem is tűnik olyan bizarrnak, ugye?

Egy jó lángosért ideális esetben nem kell lemennünk a térképről. Ha mégis olyan helyen élünk, ahol nincs bármikor elérhető büfé, akkor próbáljuk ki az otthoni lángossütést!


Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a retrolangos.hu oldalt működtető cég.