Majdnem napra pontosan 45 éve akasztották fel azt a férfit, aki két, nyolcvanas éveiben járó asszonyt fojtott meg, miután nem akart pénz nélkül nekiindulni az ünnepeknek. A banda zsákmánya mindössze 6500 forint volt, meg egy táskarádió, amin össze is vesztek.

Próbababát fojtogatott a Kék fényben

Talán van még olyan olvasó, aki emlékszik a Kékfény című legendás bűnügyi műsornak arra az 1975-ös adására, amelyben egy bizonyítási kísérlet során Czuczu Lászlóné egy próbababát „fojtogat” egy konyhában. A bábu az idős Buocz Paulát helyettesítette, akit a valóságban nem is Czuczuné, hanem Sándor György fojtott meg. 1974. december 17.: kettős rablógyilkosság a József Attila lakóteleppel szemben, az Üllői út egyik lakásában. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Tejjegyekkel üzleteltek, ez lett a vesztük

Sándor György többszörösen büntetett előéletű villanyszerelő volt. Szabadulása után ismerkedett meg Feka Györggyel, Feka Istvánnal és annak élettársával, Czuczu Lászlónével, akikkel kifosztásra alkalmas lakás után kutattak. A leendő áldozatok ismerték Czuczunét, aki nekik adta el az állami gondozásban lévő gyermekei után jogtalanul felvett tejjegyeket. Sándor György és három társa úgy gondolták, karácsony előtt érdemes kirabolni a két idős asszonyt.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem gyilkosságnak indult

Czuczuné és Feka egy héttel a bűncselekmény elkövetése előtt terepszemlét tartott a két gyanútlan hölgy lakásán, majd mindenről beszámoltak a bandafőnök Sándor Györgynek. Azt nem tudni, hogy a társaság tervezte-e a sértettek megölését, mert a vádiratban még szerepelt az előre kiterveltség, az ítéletben azonban már nem volt ott ez a minősítés.

Karácsonyi ajándék lett volna a rádió

Sándor György úgy jutott be a lakásba, hogy az Elektromos Művek ellenőrének adta ki magát. Az ajtót nyitó Buocz Paulát a konyhába hívta, ahol leütötte és megfojtotta. Ezután bement a szobába, ahol az ágyban fekvő Gallay Etellel végzett. Őt is megfojtotta. A lakást átkutatta, de csak 6500 forintot, két gyűrűt és egy órát talált. A szajrét Fekáéknál osztották el. Volt még egy táskarádió is. Ezen összevesztek, mert Feka az anyjának akarta ajándékozni karácsonyra.

A leszakadt gomb

Sándor György távozás előtt a gázpalackot is kinyitotta, hogy ha valaki becsönget, az elektromos szikrától tűz keletkezen, amely tönkreteszi a nyomokat. Ez nem történt meg, és a rablógyilkosokat pár nappal később, december 21-én elfogták. A Népszava korabeli tudósítása szerint egy leszakadt gomb és egy sál vezették a nyomozókat a gyilkoshoz.

Halál? Nem volt kérdés

Sándor György tagadta a gyilkosságot, állítása szerint azt bűntársai követték el, akik viszont azt mondták, hogy ott sem voltak a bűncselekmény helyszínén. Az adatok azonban egyértelműen mást mutattak, így ő lett az elsőrendű vádlott egy többszörösen minősített emberölési ügyben. Így nem nagyon számíthatott másra, csak halálbüntetésre.

45 éve, egy szerdai napon

A vádlottat az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság különösen kegyetlen módon, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt halálra ítélte, a halálos ítéletet a Legfelsőbb Bíróság is helyben hagyta. A Népköztársaság Elnöki Tanácsa Sándor György kegyelmi kérelmét elutasította, majd az ítéletet 1976. június 7-én, egy szerdai napon, két hónappal az elítélt 30. születésnapja előtt végrehajtották. Bűntársait 10-13 év szabadságvesztésre ítélték.

A halálbüntetés

A halálbüntetés a legsúlyosabb büntetési forma, a bűnösnek talált személy életének kioltása, az élettől való megfosztása büntetőeljárás keretében. A halálbüntetés jogossága vagy jogtalansága napjaink legvitatottabb jogi, etikai, teológiai és társadalmi kérdéseinek egyike. Magyarországon a halálbüntetést a rendszerváltáskor, 1990-ben törölték el. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Újranyitott akták, ezeket is olvasd el!

Kiemelt kép: Emberek egy börtön előtt az 1960-as években – Forrás: Fortepan.hu – Kékvillogó.hu grafika