Kardos Aladárt kötél általi halálra ítélték a 11 éves Anita megöléséért, de mivel nem sokkal később eltörölték a halálbüntetést, életfogytiglant kapott. Frei Tamás a börtönben beszélgetett a férfival, akit még a gyilkosok között is számkivetett volt.

Egyedül indult haza

A Zala megyében élő K. Anita 1988. május 5-én osztálykirándulásról tért haza, de mivel lekéste az esti, Máhomfa-Lenti felé tartó buszt, egyedül, gyalog indult haza. Nem messze az otthonától egy motorkerékpáros, eltávozáson lévő sorkatona érte utol. Ő volt a Tormaföldén élő ifj. Kardos Aladár. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Szó szerint összeroppantotta a testét

Az akkor 21 éves férfi berángatta Anitát egy bokros területre, megfojtotta, majd teljes súlyával ránehezedett, Húsz különböző sérülést, töréseket találtak az áldozat testén. Kardos a holttestet lemeztelenítette, majd egy patakba dobta. A bíróság aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, valamint kifosztás bűntettében találta bűnösnek, miután a gyilkosság után elrabolta Anita 900 forintos fülbevalóját is.

Arcon lőtte a trafikost

Kötél általi halálra ítélték, de mivel nem sokkal később eltörölték Magyarországon a halálbüntetést, életfogytiglant kapott. Ez a gyakorlatban úgy valósult meg, hogy 20 évet töltött el a szegedi Csillagban, majd 2008-ban szabadult. Kardos neve 2018 őszén újra előkerült, miután gázfegyverrel arcon lőtte egy szombathelyi dohánybolt alkalmazottját. Ekkor ráadásul már be kellett volna vonulnia a börtönbe, mert kiskorú veszélyeztetése és lopás miatt újból elítélték.

Frei Tamás beszélgetett vele

A gyerekgyilkos 1998-ban az egyik főszereplője volt annak a riportfilmnek, amit Frei Tamás és stábja készített azokról a magyar halálraítéltekről, akik a halálbüntetés eltörlése miatt végül megmenekültek az akasztófától.

Itt a gyilkossal készült interjú

Amikor nyílt a cellaajtó

„Ha két oldalt nem fog két őr, akkor össze is rogytam volna” – emlékezett vissza Kardos a műsorban arra a pillanatra, amikor kimondták rá a halálos ítéletet. Az akasztástól azután félt a legjobban, hogy jogerősen is halálra ítélték, és bármelyik pillanatban elvihették volna, hogy 24 órán belül végrehajtsák az ítéletet. Kardos azt mondja, 30 kilót fogyott két hónap alatt és már attól is félt, ha nyílt a cellaajtó.

El akart bújni, de nem volt hova

Álmodni azért nem álmodott, mert aludni sem tudott. Legszívesebben az ágy alá bújt volna, de nyilván ott is megtalálják. A hóhérjával is találkozott, aki vigyorgott rá. Kardos ezután pedig napokig sírt, mert azt gondolta, az Elnöki Tanács elutasította a kegyelmi kérvényét, és már nincs visszaút. Nem így történt.

Számkivetett a gyilkosok közt is

Kardos aztán Isten felé fordult a börtönben, Frei Tamásnak azt állította, napi négy órát olvassa a Bibliát. Nem lehetett könnyű a börtönben, mert a gyerekgyilkosokat még a legsúlyosabb bűnözők is kivetik maguk közül.

A fegyőrök segítettek túlélni

1998-ban, pont a Frei-féle riportfilm bemutatásának évében Gaál Béla készített egy tanulmányt a Börtönügyi szemle részére, amelyben foglalkozott Kardossal. A gyerekgyilkos akkor azt mondta, sokat köszönhet a fegyőröknek, mert rabtársai „utaznak rá”.

Egy másik gyerekgyilkos is kegyelmet kapott

Ha az elsőfokú ítéletet nézzük (1988. december 9.), valóban Kardos Aladár volt az utolsó halálraítélt (jogerősen: 1989. február 21.). Viszont ha a Legfelsőbb Bíróság által hozott jogerős ítéletettől számítunk, akkor egy borsodi férfi, bizonyos Varga Béla volt az utolsó. Őt első fokon szeptember 15-én (vagyis Aladárnál hónapokkal korábban), de jogerősen 1989. április 13-án ítélték halálra egyebek között különös kegyetlenséggel és aljas indokból elkövetett emberölésért. Végül Varga is kegyelmet kapott. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Igazoltatás Budapesten a a Hollós Korvin Lajos utca a Nád utcánál 1983-ban – Forrás: Fortepan.hu – Kékvillogó-grafika