Egyes szervezetek javaslata ellenére Magyarországon továbbra is a zéró tolarencia elve érvényesül, azonban vannak olyan európai országok, ahol kevés alkohol ugyan, de lehet a sofőrök vérében.

Lazítanának a szabályokon?

Az elmúlt napokban nagy port vert fel a hír, miszerint Nagy István agrárminiszter lazítana az alkoholfogyasztással kapcsolatos zéró tolarencián, és aztán a kormány gyorsan tisztázta, hogy nem tervezik a szabályozás módosítását – számolt be róla a HVG.

Ezek is érdekelhetnek:

Zéró tolerancia

Magyarországon tehát az ittas vezetés tekintetében továbbra is a már jól ismert zéró tolerancia elve érvényesül, vagyis senki sem úszhatja meg a bódult állapotban történő vezetést. Elég néhány korty szeszes ital, az alkoholszonda máris jelez, a sofőr pedig elbukja a jogosítványát, és egy komolyabb pénzösszeget is. 0,5 gramm/liter véralkohol szintig még nem bűncselekmény az ittas vezetés, de 100 ezer forinttól gyorsan elbúcsúzhatunk, az említett szint felett viszont már bűncselekménnyel, és 300 ezer forintos pénzbüntetéssel állunk szemben.

Máshol sincs “bocsánat”

Magyarországhoz hasonlóan Csehországban, Szlovákiában és Romániában is minden alkoholfogyasztást büntetnek a hatóságok, Lengyelországban, Észtországban, Norvégiában és Svédországban viszont 0,2 százalékos véralkoholszintig még nem jár büntetés.

A lazább országok

A következő országokban 0,5 százaléknál húzták meg a határt: Ausztria, Belgium, Bulgária, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Litvánia, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovénia, Svájc, Törökország.

Nagy-Britannia

Nagy-Britanniában a leginkább megengedők az előírások, a szigetországban ugyanis csak 0,8 százalékos véralkoholszint felett büntetnek, akkor viszont igen komolyan. Az ittas vezetők átszámítva akár 2 millió forintos pénzbírságra is számíthatnak.

Sofőrfüggő is?

Egyes országokban külön kezelik a kezdő- és a hivatásos sofőröket, akik számára a normál sofőrökénél alacsonyabb véralkoholszint megengedett.

Most akkor lehet vagy nem?

Vannak tehát olyan európai országok, ahol még belefér, hogy vezetés előtt elfogyasztunk némi alkoholt, ezt azonban senkinek sem tanácsoljuk.

Csökken a reakcióidő

Egyrészt azért, mert sokunk reakciói még a legkisebb alkoholmennyiségtől is megváltozhatnak, másrészt pedig azért, mert nehéz megbecsülni, hogy egy adott testfelépítésű és tömegű személynek egy pálinkától vagy egy pohár bortól pontosan meddig szökik fel a véralkoholszintje – írja a HVG.

Kiemelt kép: Illusztráció