A pénznek nincs szaga, tartja a mondás, azaz a pénz nem árulkodik arról, hogy milyen tevékenységből származik. Utóbbi talán igaz, de hogy ne volna szaga? Erről egészen más a véleménye a rendőrég Dunakeszin a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központban dolgozó Sárközi Bernadett törzszászlósnak és Priusz nevű kutyájának. A tréner elmondta, ő már tudja mire ugranak a pénzkereső kutyák.

Kevés ilyen kutya van Magyarországon

Priusz ötéves malinois kan és eredetileg kábítószer-kereső minősítéssel rendelkezik, de 2023 tavaszán a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) megszerezte a bankjegykereső minősítését is. Ilyen tevékenységet végző ebből kevés van Magyarországon. Priuszon kívül kettő a Nemzeti Nyomozó Irodánál és jó néhány a NAV-nál. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Milyen szaga van a pénznek?

Ha bankjegykereső állatról hall egy laikus, elsőként viccelni kezd, hogy mennyire jó, ha valakinek lesz egy pénzkereső kutyája – meséli nevetve a kutyus trénere, Sárközi Bernadett a Zsaru magazinnak, de nagy kérdés, hogy miféle szaga van a pénznek?

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Sárközi bernadett és Prius kutyus

Forrás: police.hu

Speciális szaga van a bankjegyeknek

Más szaga van-e egy ezerforintosnak, mint egy húszezerforintosnak? Mi adja a pénz szagát? Nos, Sárközi Bernadett ezekre természetesen tudja a választ. “A bankjegyeket speciális papírra nyomtatják speciális festékkel. Vagyis ez a papír és ez a festék szag alapján is megkülönböztethető egyéb, hasonló anyagoktól.”

A játékpénzt nem ismeri fel

“Egyszer a NAV-os kollégáim megtréfáltak azzal, hogy egy játék pénzt rejtettek el Priusz elől, amit ő természetesen nem talált meg. Az első pillanatban nem is értettem, mi történik, aztán amikor kiderült, hogy a pénz nem igazi, megnyugodtam. Mert a pénznek abban az értelemben, ahogy a mondás tartja, talán valóban nincs szaga, a gyakorlatban azonban egyértelműen van.” – mondja a kiképző, akinek nem túl fényesen kezdődött a kapcsolata a kutyákkal.

Megharapta a kutya

“Egy kutyaharapással kezdődött minden” – meséli Sárközi Bernadett. “Tizenkét éves lehettem, amikor megharapott egy kutya, mert bár családunk egyik tagjáé volt, azt gondolta, tőlem is meg kell védenie a házat, ezért kicakkozott rendesen. Annyira durva harapás volt, hogy egy hónapig kórházban kezeltek miatta. Később találtam egy kutyát, tőle már nem féltem, a szüleim pedig megengedték, hogy hazavigyem, befogadjam, szerették volna, ha ez az állat is hozzásegít ahhoz, hogy mielőbb elmúljanak a rossz emlékek.”

Rossz emlékek

Bernadett rossz emlékei valóban gyorsan halványultak, főleg, amikor lett még egy négylábúja, egy dalmata is, utóbbival beiratkozott egy kőbányai kutyaiskolába. Mégpedig azért, mert nagyon tetszett neki az, hogy a környékbeliek milyen ügyesen tanították meg a kedvenceiket arra, hogy szót fogadjanak nekik, arra gondolt, ő is megpróbál a dalmatából fegyelmezett jószágot faragni.

Egy életre szól

Tizenhat éves volt ekkor, maga sem gondolta, hogy egy életre kötelezi el magát az ebek, illetve a képzésük mellett. De mivel a dalmata nem volt igazán alkalmas a képzésre, lett egy belga juhásza (malinois, vagy ahogy becézni szokták: mali) is, amit szakemberek az egyik legokosabb, legtanulékonyabb fajtának tartanak, nem véletlenül képeznek belőlük számos mentő-, kereső-, katonai vagy rendőrkutyát. Panelban lakott a szüleivel és immár három állattal.

Dunakeszi bázis

A malival egy másik kutyaiskolát keresett, és talált is egyet, ahol kiderült, hogy a vezetője kutyás rendőr volt Pest megyében, mégpedig bűnügyi vonalon. Sárközi Bernadett akkor már lovas rendőr volt, pedig a lelke mélyén kutyás szeretett volna lenni, és a szerencsés találkozás eredményeképpen, némi iránymutatással az is lett. Rövidesen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályának bűnügyi kutyavezetőjeként dolgozott, mégpedig mint szagazonosító, nyomkövető és kábítószer-kereső kutyavezető. Saját állatait is ő képezte. 2020 augusztusában átkerült a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ kutyavezető-képző és állatfelügyeleti főosztályhoz mint kábítószer-kereső szakoktató, azóta a dunakeszi bázison dolgozik. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Priusz, a pénzkereső kutya – Forrás: Police.hu