Az emberiség a kezdetek óta kutatja a fiatalság megőrzésének titkát, hiszen ki ne szeretné elkerülni az öregedést és a vele járó problémákat? Egy nemrégiben publikált kutatás pedig arra az eredményre jutott, hogy a tibeti buddhista szerzetesek talán már meg is találták: a módszerük nem más, mint a rendszeres meditáció. 

Amikor sikerül lelassítani az időt

A meditációról régóta tudjuk, hogy számos pozitív hatással bír: például a természetes stresszoldókhoz hasonlóan csökkenti a feszültséget, a szorongást, segít visszatalálni önmagunkhoz és nyugalmat, békét biztosít ebben a felgyorsult világban. Most már azonban tudományos bizonyítékok is alátámasztják, hogy a meditáció nagyon is működik.

Yongey Mingyur Rinpoche, egy híres tibeti szerzetes és tanító vállalta, hogy a Wisconsin-Madison Egyetem kutatói rendszeresen megvizsgálhassák az agya öregedését. Yongey már 9 éves kora óta rendszeresen meditál, naponta több órát szán a lelki elmélyülésre és a szellemi gyakorlatokra.

A kutatások 14 évvel ezelőtt kezdődtek, ekkortól kezdve évente készítettek egy-egy MRI-felvételt a férfi agyáról, majd kielemezték az adatokat. Ahhoz, hogy az eredményeket legyen mivel összehasonlítani, felkértek 105 fő hasonló korú, átlagos “nyugati” életmódot folytató embert, akik a kontrollcsoportot alkották. 

Mostanra a vizsgálatok alátámasztják, hogy Yongey agya mintegy 8 évvel tűnik fiatalabbnak a naptári életkoránál! Ebből az orvosok arra következtetnek, hogy a meditáció képes lelassítani a biológiai öregedést. A kontrollcsoport tagjainál ugyanis nem tapasztaltak ehhez hasonló eredményeket. 

Meditációval a stressz és az öregedés jelei ellen

Richard Davidson, a kutatást végző egyetem professzora szerint is egyértelműen kijelenthető, hogy a szerzetes agya lassabban öregszik a kontrollszemélyekénél. A férfi eddigi élete során megközelítőleg 60 ezer órát töltött meditálással, ennek köszönhető az is, hogy a figyelem összpontosításáért és a koncentrációért felelős agyi területek nála jóval fejlettebbek, mint az átlagos embereknél. 

Ahhoz viszont további vizsgálatok szükségesek, hogy kiderüljön, pontosan mennyi meditáció szükséges ezekhez a kedvező változásokhoz. Annyi bizonyos, hogy a meditáció hatékony a sejtszintű és mentális stresszhatásokkal szemben; nem véletlen, hogy akik rendszeresen gyakorolják, azok kevésbé küzdenek szorongásokkal, és higgadtabban fogadják a mindennapi élet kihívásait.

Hogyan kezdj el meditálni?

A meditáció megtanulásához nincs szükség különleges tehetségre vagy drága eszközökre, a megfelelő technikát bárki elsajátíthatja. Érdemes is legalább kezdő szinten megtanulni, hisz általa sokkal békésebbek és nyugodtabbak lehetnek a mindennapjaid.

Az interneten is számos olyan vezetett meditációs gyakorlatot találsz, amit teljesen kezdőként is elvégezhetsz, de ha van a környéken lehetőség csoportos órán való részvételre, mindenképp próbáld ki, hatalmas élménnyel gazdagodsz! A kulcs pedig itt is a rendszeresség: ha minden nap gyakorolsz, érezni fogod a hatását.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.