Nyílt levélben kérik a mozdonyvezetők az autósokat, hogy nagyon figyelmesen közelítsék meg a vasúti átjárókat. Idén eddig 39 vasúti balesetben tizenheten haltak meg.

Figyelmetlenség miatt történik baleset

„A baleseteket mindig a figyelmetlenség okozza” – olvasható abban a nyílt levélben, amelyet a mozdonyvezetők írtak az autósoknak. Azt kérik benne, hogy mindenki tartsa be a KRESZ szabályait. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

17-en haltak meg indén

A napokban megjelent levél apropója az, hogy idén már 39 vasúti átjárós baleset történt, amelyekben tizenheten vesztették életüket, annyian, mint tavaly egész évben. Arról is írnak, hogy mit érez a mozdonyvezető, amikor a vasúti átjáróban meglát egy autót, teherautót, kerékpárost vagy gyalogost. Elsősorban tehetetlenséget. 

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A géptérbe szaladnak

„Gyorsfékezünk, de a vonat fékútja több száz méter. Ez az egyetlen lehetőségünk, és nagyobb jármű esetén a géptérbe szaladni, hogy túléljük az ütközést” – írják a mozdonyvezetők.

Így élik meg az ütközést

„Az ütközés borzalmas, amelybe a mozdony is beleremeg. Ez a legnagyobb trauma, ami érhet bennünket, és egy életen át elkísér. Ki így, ki úgy dolgozza fel közülünk, de egy biztos: maradandó nyomokat hagy bennünk. A csattanás, a látvány, a hangok, a gondolatok a fejben, szaladva hátra a megállás után… Vajon mit találunk? Vajon élnek? Miért nem figyeltek, mi történhetett? Gondolatok milliói a fejben” – olvasható a nyílt levélben. 

Fehér villogó fény

A mozdonyvezetők azt kérik mindenkitől, hogy tilos jelzés esetén mindenképpen álljanak meg. Arra is figyelmeztetnek, hogy még a fénysorompó fehér villogó fénye sem szabad áthaladást jelent, csupán annyit, hogy a berendezés működik, és ebben az esetben is meg kell győződni arról, hogy egyik irányból sem közelít vasúti jármű.

Mindent megtesznek

Azt is hozzátették, szakképzett mozdonyvezetők, mindent megtesznek a balesetek elkerülése érdekében, de sajnos a fizika törvényeit nem tudják megváltoztatni. 

5500 átjáró van

Idén áprilisban indított kampányt a MÁV, a vasúti balesetek visszaszorítása érdekében. Homolya Róbert a MÁV vezérigazgatója a kampánnyal kapcsolatban elmondta, a társaság csaknem 7700 kilométer hosszú vasúthálózatot működtet, amelyen több mint 3600 vonat jár; 5500 olyan átjáró van, amelyben a közúti és a vasúti hálózat keresztezi egymást, ezeknek mintegy felében csak a vasúti átjáró kezdetét jelző, piros-fehér andráskereszt van. Hozzátette: sajnos a példák azt mutatják, hogy mindig figyelmetlenség vezet a balesetekhez.

Öten haltak meg Mindszentnél

Április elején Mindszentnél öten haltak meg egy kisteherautóban, miután a sofőr járművel, szinte megállás nélkül hajtott a sínekre.  A fényjelző tilosat mutatott, ekkor ütközött az autó a vonattal. A mindszenti balesetben a motorkocsi 19 tonna volt, de egy mozdony 80 tonna. A tragédia pillanatáról egy videófelvétel is készült, ezt cikkünk végén tudod megnézni.

Helyszíni felvétel a mindszenti tragédia után

Forrás: OKF

Sárvári tragédia

A mindszenti tragédia után 3 nappal Sárváron, egy személyautó vezetője a vasúti átjáró tilos jelzése ellenére hajtott az átjáróba, ahol ütközött egy érkező tehervonattal.

Ez az autó ütközött a vonattal Sárvárnál

Forrás: MTI/Varga György

400 métert tolta az autót

Az ütközést követően a tehervonat körülbelül 400 métert tolta maga előtt a Lanciát, végül körülbelül 150 méterre a sárvári vasútállomástól állt meg. Sárvári tűzoltók szabadították ki a sofőr holttestét a roncsok közül.

Halálos baleset Tapolcánál

Január 1-jén, egy szilveszteri házibulit követően öt fiatal utazott egy Skodában, amikor a sofőr a tilos jelzés ellenére a sínekre hajtott Tapolcánál. A jármű az arra közlekedő vonattal ütközött. A szerelvény 60 méteren át tolta az autót, amelyben 5 fiatal utazott.  Négyen a helyszínen szörnyethaltak. Az egyik fiatal lányt mentőhelikopterrel szállították a szombathelyi kórházba.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A mindszenti vonatbaleset videófelvétele

Kiemelt kép: a tapolcai tragédia helyszíne – Forrás: MTI