Családja szeme láttára halt meg az az ukrán menekült, aki a román-magyar határ közelében kapott infarktust. Állítólag több mint 10 órát várakoztatták a buszon a menekülteket úgy, hogy senki nem informálta őket semmiről, a hatóság embereivel pedig nyelvi nehézségek miatt nem tudtak kommunikálni.

Meghalt egy menekült

Amint arról a Kékvillogó.hu is beszámolt, múlt héten meghalt egy ukrán nő Csengersimánál, az egyik menekültet szállító buszon. A hang.hu-nak nyilatkozó szemtanúk szerint a 62 éves nő azután kapott infarktust, amikor a határőrök közölték, hogy egy speciális központba viszik őket, mert nem minden utasnak van rendben az irata. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Szívinfarktust kapott

A rendőrség a lapnak cáfolta, hogy a nő a hosszú várakozás miatt lett rosszul, azt írták, hogy az Ukrajnából érkező nő nem a buszon, hanem közterületen kapott szívinfarktust.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A rendőrök kezdték meg az újraélesztést

A nőt először a rendőrök próbálták újraéleszteni, majd megérkeztek az Országos Mentőszolgálat munkatársai és emelt szinten ők folytatták az újraélesztést. A nőnek sajnos nem sikerült megmenteni az életét, kórházba szállítás közben meghalt.

Luxemburgba szállították a menekülteket

A 444.hu most azt írja, a helyszínen volt Annick Goerens, a luxemburgi RTL riportere. Goerens és stábja egy olyan buszon utazott, amin előre megszervezett módon menekülteket szállítottak Luxemburgba az ukrán-román határ román oldalától. Péntek este értek Pusztadaróchoz, a román-magyar határ román oldalára épp a mögött a román rendszámú busz mögött, amelyen a később szerencsétlenül járt nő is utazott.

16 órát vártak a buszon

Tizenhat órán keresztül vártak a buszokon, míg átléphettek Csengersimára, a magyar oldalra, ahonnan a magyar rendőrök konvojban vittek el 4-5 buszt Aranyosapátiba. Ez idő alatt senki nem mondta el a buszon ülőknek, hogy mi történik, ahogy azt sem tudták, miért viszik őket a szabolcsi faluba. Annyit sejtettek, hogy a luxemburgi busz esetében azok a babák jelenthettek akadályt a továbbutazásra, akiknek csak születési anyakönyvi kivonatuk volt, útlevelük nem.

Aranyosapátiba vitték őket

Aranyosapátiban van az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság egyik ideiglenes gyűjtőpontja, ahol az ellátás mellett adminisztratív ügyintézés is zajlik, minden bizonnyal ezért hozták a buszokat Csengersimáról a faluba. Az RTL riportere azt állítja, ott további egy órát vártak a buszokon, és továbbra sem tudták pontosan mi történik. Megunva a várakozást, Goerens átment az előttük parkoló buszhoz.

Rosszullétre panaszkodott

Az RTL riportere akkor látta, hogy a később elhunyt nő, épp arra panaszkodik, hogy rosszul érzi magát. A 62 éves nőt lánya és unokája kísérte, akik próbáltak segítséget kérni a rendőröktől, ám a legnagyobb probléma szerinte az volt, hogy a hatóság emberei nem beszéltek angolul sem.

Összeesett a nő

„Nem történt semmi, míg a nő össze nem esett. Előbb a rendőrök kezdték újraéleszteni, majd amikor megérkezett egy mentőautó a helyszínre, az orvosok folytatták az életmentést. A busz utasai megpróbáltak közelebb menni, ám a helyszínen lévő készenlétisek és a falu polgárőrei rájuk szóltak, hogy menjenek vissza a buszhoz” – mondta a luxemburgi riporter.

Senki nem kommunikált velük

Az újságíró szerint nem is azzal volt a legnagyobb baja a buszok utasainak, hogy egy ilyen folyamaton kell átesniük, hanem azzal, hogy senki nem kommunikált velük úgy, hogy több mint fél napja egy buszra voltak zsúfolva.

Távolból nézték végig a nagymama haldoklását

Akkor sem tudtak kommunikálni a hatóságokkal, amikor a nő lánya oda akart menni az újraélesztést végző mentősökhöz kezében a hároméves-forma gyerekével. Így nézték végig, ahogy a távolban haldoklik a nagymama.

A nyakláncot odahozták a lányának

„A leggroteszkebb az volt, ahogy a semmiből egyszer csak valaki odahozta a nő nyakláncát a lányának, miközben a holttestet épp a mentőbe rakták” – mondja az újságíró.

Megérkezett a tolmács

A mentő távozása után ért a helyszínre egy a környéken önkénteskedő magyar nő, aki el tudott kezdeni tolmácsolni. Vele is beszélt a 444.hu, aki megerősítette az Annick Goerens által elmondottakat. .A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Az egyik román hírportál az alábbi videót tette közé az esetről

Kiemelt kép: részlet a videóból – Forrás: youtube.com