A rendőrök – a menekültek védelmében – az ukrajnai háború elől menekülőknek szánt adományokkal üzletszerűen visszaélőket szűrik ki a budapesti pályaudvarokon felállított segélypontoknál – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Nincs rasszizmus

A BRFK „határozottan visszautasítja” azt a híresztelést, amely szerint a Nyugati pályaudvaron felállított segélyponton származás alapján igazoltatják az ott sorban állókat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Objektíven

„A BRFK kijelenti: a rendőrök részrehajlás nélkül nyújtanak segítséget az Ukrajnából érkező menekülteknek” – tették hozzá a rendőrök a közleményükben.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ha valaki gyanús, az más

Az adományokért jelentkezőktől olyan esetekben kérnek okmányokat a fővárosi pályaudvarokon, amikor felmerül, hogy valaki az adományozók jóhiszeműségével visszaélve, az igazán rászorulók elől, sokadik alkalommal próbál elvinni nagy mennyiségű adományt.

Elvegyülnek a menekültek között

A rendőrök egyre gyakrabban találkoznak ugyanis olyan, bejelentett magyarországi lakcímmel rendelkező emberekkel, akik a háború elől menekülők közé vegyülnek és azok elől veszik el az adományokat, akiknek valójában szánták – közölték.

Még vidékre is elutaznak

Egyesek – folytatták – arra sem sajnálják a fáradtságot, hogy Budapestről vidéki vasútállomásra utazzanak, és a fővárosba tartó vonatra felszállva újra és újra csomagokat vegyenek fel a segélyponton.

A határnál is lehetnek anomáliák

Arról, hogy vannak akik visszaélnek a helyzettel egy sofőr is tett utalást a Dunakeszi Post oldalán. Czibere László a vele készült interjúban úgy fogalmazott amikor segélyt vitt a határhoz, hogy „vannak, akik mintha csak a segélyért jönnének át.”

A segélyszervezetek is kérik a segítségre

A BRKF együttműködik a karitatív szervezetekkel, hogy megelőzzék a visszaéléseket – zárták közleményüket.

Ez is érdekelheti

Címlapfotó: a rendőrség felvétele.