Mindannyian észrevesszük, hogy változó világban élünk. Napjainkra megváltoztak a férfi és a női szerepek, a kapcsolatok, valamint az életünkben lévő lehetőségek, sőt az igényeink is ezzel kapcsolatosan. Mindez természetesen nem hagyja érintetlenül a házasságokat sem.

Problémák és változások a házasságban

Az Onlinepszichológus.net blogjában számos izgalmas témát olvashatunk a párkapcsolatok kapcsán, nem hiányozhat közülük a házasság sem. Ez többnyire jelentős lépés a párok életében, ám sokszor nincsenek felkészülve arra a felek, hogy a házasság során sokféle problémát kell majd kiálniuk.

Az idő során azonban elkerülhetetlen, hogy különféle nehézségek szegélyezzék az utunkat, amik formálnak mind a kapcsolaton, mind a benne élő feleken. Ahogy egy kapcsolat fejlődik, idővel igencsak megváltoznak a problémáink. 

Az ismerkedést követi a házasságban való összekapcsolódás, majd a kisgyermekes, családos lét. Ezt követi a tinédzser korú gyermekekkel való élet, majd a gyermek önállósulásának, s ezzel együtt elengedésének időszaka. Végül újra kettesben való együttélés következik.

Minden életszakasznak megvannak a maga nehézségei, ahogy az is igaz, hogy többféle problémával is szembesülhetünk közben. Ezek közül nem mindig sikerül mindent megfelelően megoldani, amik azonban így tüskét hagynak maguk után. Az egyes szakaszok kedvezőtlen kimenetele, a túl sok veszekedés bármelyik esetben vezethet oda, hogy válás lesz a vége.

A házasság nehézségei

Az új szerepek, az elvárások tisztázatlansága és a kommunikációs problémák megnehezítik a közös életet. Amennyiben csak a saját szülőktől kapott minták alapján próbálunk boldogulni, valószínűleg nem fog menni. Hiszen a nem jó megoldásokat is átvesszük, s ugyanúgy ismételjük a saját kapcsolatunkban. 

Gyakran képez akadályt az őszinte és szeretetteljes egymás felé fordulásban az, hogy nem tudnak a párok kompromisszumokat kötni, s nem képesek az alkalmazkodásra sem. A köztük lévő és valójában közös problémájukat pedig különálló gondként kezelik.

Sokan hiszik azt, hogy a gyermek születése megoldhatja a gondokat. A valóság azonban az, hogy ezáltal bonyolultabb helyzet alakul ki, ahol még több együttműködés kell ahhoz, hogy megfelelően működhessenek a dolgok. A második vagy a harmadik gyermek érkezése is lehet olyan hatással a házasságra, hogy megbontja a korábbi egyensúlyt, ami akár válásban is kicsúcsosodhat.

A nagycsaládok felbomlásával már a nagyszülők is sokszor extra feszültségként, s nem valódi segítségként érkeznek a pár otthonába, így visszájára fordulhat ez a próbálkozás is. És akkor még nem kerültek szóba a pénzügyi nehézségek, a munkanélküliség vagy az anyagi függés, ahogy a szexualitásban jelentkező játszmák sem.

A krízis megoldása
A párterápia segíthet megmenteni a házasságot, többféle probléma, illetve nehézség esetén is. Az itt elsajátított stresszkezelési módszerek és kommunikációs formák pedig a tartósan elégedettséget, boldogságot okozó kapcsolat fenntartásában is hasznosak.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.