A gödöllői rendőrök ingyen fuvarozták az előállító helyiségbe azt a 69 éves férfit, aki futárként vett részt „unokázós” csalásban – a gyanú szerint. Az idős áldozatot 1 millió 5 ezer forintjáért átverték, még a fuvardíjat is ki kellett fizetnie.

Fiaként kért segítséget

Csak utólag derült ki a 74 éves asszony számára, átverték. Egy férfi hívta 2022. január 24-én délután, aki fiaként kérte azonnali segítségét. A telefonban egymást váltó hívók mindegyikének megvolt a kitalált mese szerep szerinti szövege, a készülékbe egy másik hang ügyvédnek mondta magát és vázolta a megrémült asszonynak a történteket és fia szabadon bocsátásának feltételét. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kitalált történet

A kitalált történet szerint az idős nő fia egy kábítószerrel teli csomagot akart feladni, amikor a rendőrök elfogták. Óvadék ellenében kerülhet ki, amelynek összege 3,5-6,5 millió forint között várható. Az asszony közölte, csak 1 milliót tud összeszedni, válaszul egy magát ügyész-helyettesnek kiadó nő zavarta még jobban össze jogi csűrcsavaros mondatok felolvasásával, majd újfent az „ügyvéd” vette át a szót. Ideiglenesen elégségesnek ítélte a felajánlott összeget és sorolta az asszony teendőit. Közölte azt is, egy férfi fog érkezni kocsival a pénzért, írja a police.hu.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kamu volt az egész

Az idős mindent úgy tett, ahogyan kikötötték, nem sokkal később egy autó állt meg háza előtt, átadta a csomagot, a sofőr pedig elhajtott. Később elpanaszolta a vele történteket lányának, aki beszélt az állítólag bajba került testvérével. Természetesen semmi hasonló nem történt vele, ezután tettek feljelentést.

Itt jöttek képbe a rendőrök

A bűncselekményről tudomást szerző rendőrök minden lehetséges módon igyekeztek az egyetlen arccal rendelkező tettes nyomára bukkanni. Egy nap sem kellett és a 69 éves budapesti nyugdíjast már a kihallgatóban kérdezgették a nyomozók.

Beismerte

A gyanúsítás ellen panaszt nem tett, A. István beismerte, nyugdíjának kiegészítéseként alkalmanként vállal fuvarokat. A csömöri út is ilyen volt, egy ismerőse kérésének eleget téve, néhány tízezer forintért teljesítette a megbízást. Állítása szerint fogalma sem volt, hogy bűnös úton szerzett pénzt szállított egy fővárosi címre, majd az utasítás szerint a csomagot kukák mögé rejtve hagyta ott.

Letartóztatták

A férfit a rendőrök őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatását. Az ügyészség egyetértett a személyi szabadság legszigorúbb korlátozására vonatkozó előterjesztéssel, indítványát a bíróság is támogatta, így A. István azóta letartóztatásba került.

Videón az elfogás:

Bűnsegéd

A bűnsegédként elkövetett csalás bűntettével meggyanúsított férfi ellen a további eljárást a Gödöllői Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le. A nyomozás feladata az egyelőre arc és név nélküli társak azonosítása és elfogása, valamint egy esetleges bűncselekmény-sorozat feltérképezése és felderítése.

Erre hívja fel a figyelmet a rendőrség

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, az ilyen és hasonló jellegű átverések csak akkor előzhetők meg, ha a hívott fél kellő bizalmatlansággal és fenntartással fogadja a hallottakat. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az áldozattá válás elkerülése érdekében hívta életre napra pontosan három esztendővel ezelőtt a „Bontsa a vonalat!” kampányát. Számtalan helyszínen, idősek és hozzátartozóik ezreivel osztották meg tanácsaikat.

A mese változik a szándék nem

Az évek alatt változott a mese szövege, az átverők híváskori létszáma, összetétele, az elkövetői szándék azonban állandó maradt: minél gyorsabban, minél nagyobb összeget kicsalni az együttérzést, a jóérzésű hiszékenységet, az aggodalmat kihasználva. Ne tegyen jót a csalókkal, tegyen nekik keresztbe és „Bontsa a vonalat!” A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: police.hu videorészlet