A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt nyomoz.

Ez történt

A rendelkezésre álló adatok szerint 2022. december 1-én reggel az egyik megyei Kormányhivatal Közlekedésfelügyeleti Főosztályán dolgozó kormánytisztviselő ellenőrzés alá vont egy tehergépkocsit, amely az árufuvarozáshoz kapcsolódó hatósági szabályoknak csak részben felelt meg. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több szabálytalanság

Az intézkedés a tehergépkocsihoz, illetve a rakományhoz kapcsolódó szabálytalanságokat tárt fel, többek között a sofőr gépjárművezetői képesítési igazolványa lejárt, továbbá elmulasztotta a szállítmányt ponyvával letakarni és a jármű műszaki állapota – köztük a fék – sem volt megfelelő.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Jogtalan előny

A közölt megalapozott gyanú lényege szerint miután a kormánytisztviselő észlelte a hibákat, elhatározta, hogy jogtalan előnyt kér azért, hogy a szükséges eljárást ne folytassa le, és bírságot se szabjon ki.

Nem vett fel jegyzőkönyvet

Az ellenőrzést végző hivatalos személy a feltárt hiányosságok miatt több millió forintos bírság kiszabását helyezte kilátásba, ugyanakkor közölte, hogy nem kíván azokról jegyzőkönyvet felvenni.

 „Önre bízom”

Az ellenőrzés alá vont személy azon kérdésére, hogy mi akkor a megoldás, azt közölte, hogy azt „önre bízom” – közölte honlapján az ügyészség.

Átadta a pénzt

A kormánytisztviselő magatartására, fellépésének módjára tekintettel azért, hogy a hivatalos személy a kilátásba helyezett több millió forint összegű bírság kiszabásától eltekintsen, az intézkedés alá vont személy a magánál tartott készpénzt – összesen 100.000 forintot – átnyújtotta, amint a kormánytisztviselő azonnal eltett, majd további intézkedés nélkül távozott.

Kihallgatták

A nyomozó ügyészség az elkövetéshez képest alig egy nap elteltével gyanúsítottként hallgatta ki a férfit, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet:

„Felakasztalak benneteket és megöllek titeket, ha még egyszer ilyet csináltok!” – kiabálta az autós a gyerekeknek

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels