A Pécsi Járási Ügyészség vádat emelt négy férfi és egy nő ellen, akik 2020 nyarán Pécsett két idős asszony sérelmére elkövetett unokázós csalásban vettek részt.

Azt mondták szerettük autóbalesetet szenvedett

Az idős sértetteket 2020 júniusában lakásukban vezetékes telefonszámukon hívták fel az Egyesült Királyságban regisztrált telefonszámokról. A hívó azt állította, hogy a sértettek fia, illetve unokája autóbalesetet szenvedett, így sürgősen pénzre lenne szüksége. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Féltették a hozzátartozóikat

A hívók magukat a sértettek hozzátartozóinak is kiadták, és úgy kérték az idős asszonyokat, hogy szedjenek össze annyi pénzt, illetve ékszert, amennyit csak tudnak és azt adják át az érte küldött személynek. A sértettek féltették hozzátartozóikat, és segíteni akartak nekik, ezért eleget tettek a kérésnek, számolt be róla holnapján az ügyészség.

Futárt küldtek

Az elkövetők az Egyesült Királyságból telefonon tartották a kapcsolatot azzal a vádlottal, aki vállalta, hogy jutalékért a sértettektől kicsalt pénzt átveszi, illetve ennek érdekében másokat is beszervez. A Székesfehérvár környékén élő férfi 2020. június 25-én és 27-én a telefonon adott útmutatásnak megfelelően a futárként beszervezett férfiakkal gépkocsival Pécsre utazott. A futárok keresték fel a sértetteket, akiktől átvették a borítékban elhelyezett készpénzt, illetve ékszereket.

Pénzküldő szolgáltatás

A 2020. június 25. napján kicsalt pénz nagy részét a kapcsolattartó férfi hozzátartozói másnap pénzküldő szolgáltatás igénybevételével az Egyesült Királyságba továbbították.

Ez is érdekelhet:

Milliós tétel

Az elkövetők az egyik idős sértettől közel másfél millió forintnak megfelelő dollárt, eurót és forintot, a másiktól több, mint három millió forint értékben készpénzt és ékszereket csaltak ki. A nyomozás során nem lehetett megállapítani, hogy kik hívták fel a sértetteket.

Börtönbe mehetnek

A bűncselekményben futárként részt vevő férfiakat a Pécsi Járási Ügyészség idős személyek sérelmére elkövetett csalás bűntettével vádolja, ami egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Pénzmosás

A kicsalt pénz továbbításában részt vevő személyek cselekménye pénzmosás bűntettének megállapítására alkalmas, aminek a büntetési tétele öt évig terjedő szabadságvesztés. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay