A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 és egy 28 éves férfival szemben, akik “unokázós” módszerrel becsapott idős sértettektől vettek át több millió forintot – közölte a Nógrád Megyei Főügyészség hétfőn.

11 idős embert csaptak be

A banda 2021. május 20. és 2021. június 8. között országszerte 11 idős embert csapott be, alkalmanként több százezer forinttól közel négymillió forintig terjedő összegeket és arany ékszereket csaltak ki tőlük – írták a közleményben. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Többen is részt vettek a csalásban

A csalásban többen is részt vettek, de voltak, akik az eljárás során ismeretlenül maradtak. Ők általában hozzátartozónak kiadva magukat azzal a történettel telefonáltak az idős sértetteknek, hogy csomagszállítást vállaltak, ám az egyik csomagban kábítószer volt, ezért elfogták és megverték őket, így pénzre van szükségük az ügyvédi költségek fedezésére, vagy mert pénz nélkül letartóztatásba, illetve börtönbe kerülnek, megverik őket.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

FRISS!

Telefonos csalók

A telefonos csalók azt mondták, hogy a pénzért az egyik barátjukat küldik el. Eseténként azt is kérték, hogy a vezetékes telefon zsinórját vágják el, vagy törjék össze a híváshoz használt mobiltelefont.

A feladatok leosztása

A 30 éves vádlott feladata az volt, hogy az összegek 10-20 százaléka fejében a pénzt elhozza a sértettektől, majd a 28 éves vádlott telefonos irányítása alapján meghatározott személyeknek kellett azt átadniuk.

Milliós összegek

Mivel a hívó fél a helyzetet úgy tüntette fel, mintha a sértettek szerettei életveszélyben lennének, ők nem haboztak akár milliós összegeket is feláldozni, és átadták vagyonukat az autóval érkező vádlottnak, egy esetben a sértett bankkártyáját és az ahhoz tartozó pin-kódot is átadta a csalóknak – írta az ügyészség.

Börtönbe mehetnek

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a két vádlottal szemben több rendbeli csalás és információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat, mindkettejükkel szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy több millió forint polgári jogi igényt is fizessenek meg a sértetteknek, emellett a járásbíróság vagyonelkobzást is alkalmazzon velük szemben. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás. Freepik