Teljesen kiégett egy szombat este keletkezett tűzben az ajka-tósokberéndi katolikus templom harangtornya, és az oltáshoz használt víz is károkat okozott az épületben – közölte a Veszprémi Érsekség vasárnap az MTI-vel.

Súlyos károk

A tűzben a Szent István király templom 25 méter magas és hat méter átmérőjű tornya teljesen kiégett és a harangokat tartó szerkezet is súlyosan károsodott. A három harang a helyén van, azonban megsérülhettek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A templom belseje

A tájékoztatás szerint a templom belsejében a tűz nem okozott nagy károkat. Az oltáshoz használt jelentős mennyiségű víz azonban befolyt a templomtérbe, ahol a tűzoltók egy kisebb gödröt ástak, majd az abba összegyűlt vizet nagy teljesítményű szivattyúval távolították el.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

FRISS!

Megszólalt Udvardy György

A közleményben Udvardy György veszprémi érsek jelezte, hogy az elmúlt hetekben nem történtek munkálatok a templomban. Az érsek a főegyházmegye honlapján közzétett videóban elmondta: a vasárnapi szentmisét a templom közelében levő ifjúsági házban tartották.

Támogatás

„Kedves Testvérek! Kedves Barátaink! Tegnap este – egyenlőre nem ismert okokból – kigyulladt és kiégett az ajka-tósokberéndi római katolikus templom tornya. Az Ajkai Evangélikus Gyülekezet minden tagja nevében szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat a tósoki katolikus gyülekezettel. A mai istentiszteleten értük is imádkozunk.Bátorítunk mindenkit arra, hogy amennyiben van lehetősége anyagilag is támogassa a helyreállítási munkálatokat!” – írják az Ajkai Evangélikus Gyülekezet közösségi oldalán.

Imádkoztak a helyiek

Az 1808. június 10-én Úrnap utáni vasárnapon felszentelt templom tornya lett a tűz martaléka, amely 5X5 méter alapterületű, magassága a küszöbtől a gömbig 39,7 méter. A toronyban három harang lakik, amelyek az elmúlt 214 év alatt számtalanszor jelezték a faluban fellobbanó tüzeket. Most hallgattak… és minden tósokberéndi megdöbbenve, csendben, csak imádkozni tudott a lángok láttán – olvasható az Ajkai Szó oldalán.

A 30-as években villám csapott belé

„A barokkból a klasszicizmusba hajló stílusban megépített csodálatos templom átvészelte az első és a második világháborút is. A két évszázad alatt ötször végeztek tatarozást, felújítást rajta. Egy alkalommal az 1930-as években egy villámcsapás utáni tűz okozta károkat hozatott helyre dr. Hümpfner Antal Tibor ciszterci szerzetes. Az utolsó felújítási munkákat Tomor Sándor plébános végezte 2001-ben, akkor a templomtorony sisakja is ki lett cserélve. Ki gondolta akkor, hogy ilyen tragikus vége lesz?” – írja a lap. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Videón a tűz:

Kiemelt kép: Ajkai Szó videorészlet