Minden háztartásban szükség van többféle méretű és rendeltetésű szemetesre, hiszen a kommunális hulladék mellett a szelektívnek, illetve kertes ház esetén a zöldhulladéknak is helyet kell biztosítani, és ma már a legtöbb településen elkülönítve szállítják el valamennyit. 

Házon belül is több helyen szokás hulladékgyűjtő edényeket elhelyezni, a konyhában, a dolgozóban, a gyerekszobában, és háztartása és szokása válogatja, hány helyen. A dohányosok is rendszerint külön edényzetben gyűjtik a hamut és a csikkeket. Szelektálással a rezsiköltségeken is spórolhatunk, hiszen kevesebb lesz az elszállítandó kommunális hulladék mennyisége. Milyen kukákra lesz szüksége? Hogyan válasszon edényzetet?

A jó szemetes ismérvei

Vannak, akiknek a település biztosít szelektív, a hulladékgazdálkodó pedig a kommunális maradék elszállítására egységes kukákat, de az is lehet, hogy Önnek kell beszereznie kültéri szemeteseket a Kerti Bútor Webáruházból.

A kültéri kukák célszerűen tartós, időtálló anyagokból készülnek, ugyanis a legtöbb háznál fedetlen, az időjárásnak kitett helyeken állnak, így nemcsak a nappal, hanem az esővel, a hóval és a széllel szemben is ellenállónak kell lenniük. Méret tekintetében a háztartás méretéhez, hulladéktermeléséhez kell igazodnia. Az is hasznos, ha egyszerűen tisztítható anyagból készül, illetve kerekekkel ellátott a szállíthatóság érdekében, de az is segít, higiénikusabbá teszi, ha pedállal nyitható. 

Nehéz a választás?

Mielőtt kül- vagy beltéri szemetes vásárlásáról dönt, érdemes néhány szempontot átgondolnia. Először is, hogy hol fogja elhelyezni, kint vagy bent, aztán azt, hogy milyen gyakran fogja használni. A beszerzendő edényzet mérete, űrtartalma és száma is lényeges, ahogy az is, hogy milyen jellegű hulladék tárolására szánja. 

Tudta, hogy 1 személy 1 nap alatt általánosságban 5 kg szemetet termel? Jellemzően 100 négyzetméterenként legalább 1 szemetesre szüksége lesz, de a család méretét, szokásait vegye figyelembe. Amennyiben többet helyez el, az még praktikusabb. A kommunális és szelektív hulladék tárolásán felül célszerű beszerezni egy zöldhulladék tárolására szolgáló kukát is, abban az esetben főleg, ha nem komposztál, de a komposztálásra váró nyesedék gyűjtésére is hasznos lehet. 

Milyen kültéri szemetest vegyek?

Amennyiben már tudja, hogy hány edényre lesz szüksége, vásárlás előtt gondolja át, nem tudná-e csökkenteni a hulladék mennyiségét például szelektálással vagy komposztálással. Utóbbi nemcsak a költségmegtakarítás szempontjából lényeges, hanem a növényeknek is jót tesz vele, ugyanis a komposztálás során keletkező humuszszerű anyag nagyszerű tápanyag.

Egy kültéri szemetes legyen ellenálló az időjárással szemben, legyen stabil, hogy a szél lehetőleg ne dönthesse fel, és készüljön tartós anyagból, hogy ne kelljen gyakran cserélnie. Szelektív és zöldhulladékhoz érdemes lehet hulladéktípusonként színben megfelelő kukákat beszerezni. A kerekes kukák könnyen mozgathatók, és esetenként zárható kukára is szükség lehet.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: kerti-butor.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.