Nagypénteken is akadt bőven dolga a tűzoltóknak, ugyanis nagypénteken egyik tűzeset követte a másikat a fővárosban.

Tűz ütött ki egy családi házban

A Katasztrófavédelem közlése szerint tűz ütött ki egy családi házban, Budapest 3. kerületében, a Solymár közben. Egy háromszintes épület emeleti része és a tetőszerkezete égett. A fővárosi hivatásos tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltották a lángokat. A Kekvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Szivárgott a szén-monoxid

Budapest 20. kerületében pedig szén-monoxid-szivárgás gyanúja miatt riasztották a fővárosi hivatásos tűzoltókat. A rajok egy Wesselényi utcai lakóházhoz érkeztek, mert az ingatlanban rosszul lett egy ember, akit aztán mentők kórházba szállítottak. Az egység méréseket végzett és kimutatta mérgező gázt a lakásban. Hasonló eredményt hoztak a gázszolgáltató munkatársainak mérései is, ezért a meghibásodott gázkészüléket ideiglenesen kizárták a hálózatból.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A 2. kerületben egy faház lángolt

Kigyulladt egy faház Budapest 2. kerületében, a Zerind vezér utcában. Teljes terjedelmében égett a mintegy harminc négyzetméter alapterületű épület. A fővárosi hivatásos és a rózsadombi önkéntes tűzoltók oltották a lángokat, az egységek aztán megakadályozták a tűz továbbterjedését.

Az M5-ösön egy autó gyulladt ki

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint kigyulladt egy személyautó Budapest 23. kerületében, az M5-ös autópálya bevezető szakaszán. A motortér és a műszerfal égett, a fővárosi hivatásos tűzoltók elfojtották a lángokat.

Kelenföldön is kigyulladt egy kocsi

Kigyulladt egy személyautó Budapest 11. kerületében, a Budafoki úton, a Zenta utcánál. A motortérben keletkezett tűz, amelyhez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották. A raj egy vízsugárral eloltotta a lángokat.

Lakástűz a 16. kerületben

Tűz keletkezett egy társasházi lakásban, Budapest 16. kerületében, a Veres Péter úton. Egy ágy matraca és környezete égett az egyik helyiségben. Mintegy három-négy négyzetméterre terjedtek ki a lángok, amelyeket eloltottak a fővárosi hivatásos tűzoltók. Az egységek átszellőztették a lakást, a helyszínre érkeztek a mentők is.

Rengeteg tragédia

Amint azt a Kékvillogó is megírta lakástűzhöz idén az év első három hónapjában 2097 esetben riasztották a tűzoltókat, ezekben a tüzekben 27 ember vesztette életét, 176-an megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Főleg idősek az áldozatok

Mukics Dániel tájékoztatása szerint az áldozatok átlagéletkora 67 év, ezért ennek a korosztálynak az otthonait különösen fontos füstérzékelőkkel felszerelni. 

Alig használnak füstérzékelőt

A március végéig keletkezett lakástüzek  csupán 6 helyszínén használtak füstérzékelőt – közölte. A tüzek legtöbbje, 21 százaléka a kéményben keletkezett, 14 százaléka a konyhában, 10 százaléka a hálószobában, 7 százaléka a nappaliban – tette hozzá.

Nyílt láng, elektromos vagy fűtési hiba

Jellemzően nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethetők vissza a tűzek keletkezési okai – jegyezte meg. A szóvivő kiemelt néhány emlékezetes esetet is.

Tragédia Kadarkúton

Eszerint a legnagyobb tűz Kadarkúton volt január 8-án, ahol egy lakóházzal egybeépített ötszáz négyzetméteres autószerelő műhely égett; leghosszabb beavatkozás január 30-án történt, amikor egy győri családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt 14 órát vett igénybe. Ennél az esetnél ketten vesztették életüket.

Szigetszentmiklós és Dabas

Két áldozatot követelt február 19-én egy szigetszentmiklósi, március 12-én egy dabasi és március 17-én egy tatabányai lakástűz is – közölte. A BudapestKörnyéke.hu oldalán pedig a napokban számoltak be arról a szentendrei esetről, melyben egy idős néni vesztette életét, miután kigyulladt a családi háza.

Tűzvizsgálat

A tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárására 87 esetben kellett tűzvizsgálati eljárást indítani, melyek közül 39 helyszínen szándékos tűzokozás gyanúja is felmerült.

A megelőzés

Mukics Dániel a lakástüzek megelőzése érdekében azt javasolja, hogy mindenki éljen az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztetni szükséges a fűtőeszközöket is. Aki régebbi épületben lakik, időközönként érdemes felülvizsgáltatni otthona elektromos rendszerét, valamint tanácsos a konyhába, hálóba és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a plafonra.

Szén-monoxid mérgezés

Külön kitért a szén-monoxid veszélyére. Ez a mérgező gáz – magyarázta – akkor keletkezik, ha beltérben nyílt láng ég és az nem kap elegendő oxigént. A levegő-utánpótláshoz kevés, ha az ott tartózkodók néha kinyitják az ablakot – figyelmeztetett. Fontos, hogy állandó és automatikus szellőzés legyen a lakásokban, ezért az ablakokba légbevezetőt ajánlatos szerelni – tanácsolta.

Rengeteg riasztás

Az első negyedévben 282-szer riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. 82 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, közülük 3 ember meghalt – áll a közleményben. A Kekvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: Tűz Csobánkán – Forrás: Pomázi Tűzoltóság