Lakástűzhöz idén az év első három hónapjában 2097 esetben riasztották a tűzoltókat, ezekben a tüzekben 27 ember vesztette életét, 176-an megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Főleg idősek az áldozatok

Mukics Dániel tájékoztatása szerint az áldozatok átlagéletkora 67 év, ezért ennek a korosztálynak az otthonait különösen fontos füstérzékelőkkel felszerelni. A Kekvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Alig használnak füstérzékelőt

A március végéig keletkezett lakástüzek  csupán 6 helyszínén használtak füstérzékelőt – közölte. A tüzek legtöbbje, 21 százaléka a kéményben keletkezett, 14 százaléka a konyhában, 10 százaléka a hálószobában, 7 százaléka a nappaliban – tette hozzá.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nyílt láng, elektromos vagy fűtési hiba

Jellemzően nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethetők vissza a tűzek keletkezési okai – jegyezte meg. A szóvivő kiemelt néhány emlékezetes esetet is.

Tragédia Kadarkúton

Eszerint a legnagyobb tűz Kadarkúton volt január 8-án, ahol egy lakóházzal egybeépített ötszáz négyzetméteres autószerelő műhely égett; leghosszabb beavatkozás január 30-án történt, amikor egy győri családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt 14 órát vett igénybe. Ennél az esetnél ketten vesztették életüket.

Szigetszentmiklós és Dabas

Két áldozatot követelt február 19-én egy szigetszentmiklósi, március 12-én egy dabasi és március 17-én egy tatabányai lakástűz is – közölte. Itt, a Kékvillogó oldalán pedig a napokban számoltunk be arról a szentendrei esetről, melyben egy idős néni vesztette életét, miután kigyulladt a családi háza.

Tűzvizsgálat

A tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárására 87 esetben kellett tűzvizsgálati eljárást indítani, melyek közül 39 helyszínen szándékos tűzokozás gyanúja is felmerült.

A megelőzés

Mukics Dániel a lakástüzek megelőzése érdekében azt javasolja, hogy mindenki éljen az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztetni szükséges a fűtőeszközöket is. Aki régebbi épületben lakik, időközönként érdemes felülvizsgáltatni otthona elektromos rendszerét, valamint tanácsos a konyhába, hálóba és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a plafonra.

Szén-monoxid mérgezés

Külön kitért a szén-monoxid veszélyére. Ez a mérgező gáz – magyarázta – akkor keletkezik, ha beltérben nyílt láng ég és az nem kap elegendő oxigént. A levegő-utánpótláshoz kevés, ha az ott tartózkodók néha kinyitják az ablakot – figyelmeztetett. Fontos, hogy állandó és automatikus szellőzés legyen a lakásokban, ezért az ablakokba légbevezetőt ajánlatos szerelni – tanácsolta.

Rengeteg riasztás

Az első negyedévben 282-szer riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. 82 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, közülük 3 ember meghalt – áll a közleményben. A Kekvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: Háztűz – Forrás: Facebook/Szentendre blogol