Lakástűzhöz idén az év első három hónapjában 2097 esetben riasztották a tűzoltókat, ezekben a tüzekben 27 ember vesztette életét, 176-an megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Főleg idősek az áldozatok

Mukics Dániel tájékoztatása szerint az áldozatok átlagéletkora 67 év, ezért ennek a korosztálynak az otthonait különösen fontos füstérzékelőkkel felszerelni. A Kekvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Alig használnak füstérzékelőt

A március végéig keletkezett lakástüzek  csupán 6 helyszínén használtak füstérzékelőt – közölte. A tüzek legtöbbje, 21 százaléka a kéményben keletkezett, 14 százaléka a konyhában, 10 százaléka a hálószobában, 7 százaléka a nappaliban – tette hozzá.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nyílt láng, elektromos vagy fűtési hiba

Jellemzően nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethetők vissza a tűzek keletkezési okai – jegyezte meg. A szóvivő kiemelt néhány emlékezetes esetet is.

Tragédia Kadarkúton

Eszerint a legnagyobb tűz Kadarkúton volt január 8-án, ahol egy lakóházzal egybeépített ötszáz négyzetméteres autószerelő műhely égett; leghosszabb beavatkozás január 30-án történt, amikor egy győri családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt 14 órát vett igénybe. Ennél az esetnél ketten vesztették életüket.

Szigetszentmiklós és Dabas

Két áldozatot követelt február 19-én egy szigetszentmiklósi, március 12-én egy dabasi és március 17-én egy tatabányai lakástűz is – közölte. Itt, a Kékvillogó oldalán pedig a napokban számoltunk be arról a szentendrei esetről, melyben egy idős néni vesztette életét, miután kigyulladt a családi háza.

Tűzvizsgálat

A tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárására 87 esetben kellett tűzvizsgálati eljárást indítani, melyek közül 39 helyszínen szándékos tűzokozás gyanúja is felmerült.

A megelőzés

Mukics Dániel a lakástüzek megelőzése érdekében azt javasolja, hogy mindenki éljen az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztetni szükséges a fűtőeszközöket is. Aki régebbi épületben lakik, időközönként érdemes felülvizsgáltatni otthona elektromos rendszerét, valamint tanácsos a konyhába, hálóba és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a plafonra.

Szén-monoxid mérgezés

Külön kitért a szén-monoxid veszélyére. Ez a mérgező gáz – magyarázta – akkor keletkezik, ha beltérben nyílt láng ég és az nem kap elegendő oxigént. A levegő-utánpótláshoz kevés, ha az ott tartózkodók néha kinyitják az ablakot – figyelmeztetett. Fontos, hogy állandó és automatikus szellőzés legyen a lakásokban, ezért az ablakokba légbevezetőt ajánlatos szerelni – tanácsolta.

Rengeteg riasztás

Az első negyedévben 282-szer riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. 82 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, közülük 3 ember meghalt – áll a közleményben. A Kekvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: Háztűz – Forrás: Facebook/Szentendre blogol