Az alkoholista mozdonyvezető és fiatal szerelvényfékező társa a wc-n keresztül surrantak ki, hogy áldozatot találjanak az éjszakában. Nem feltétlenül akartak ölni, de egyikük mégis szíven szúrta a gyanútlan taxist.

Részegen döntötték el

Valóságos „szeszkazánként” ismerték azt a két férfit, akik a Kádár-korszak egyik első taxisgyilkosságát követték el 1966 augusztusában Pécsen. Török Péter és Boros Gábor akkor is részegek voltak, amikor úgy döntöttek, valakit leütnek, csak legyen miből tovább inni. Az áldozatnak, Tonesz János taxisofőrnek annyi volt a bűne, hogy éppen az általa vezetett taxit vetette a két férfi elé a sors. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Az utolsó szavak

„Megszúrtak… Egy alacsonyabb meg egy magasabb volt… Az alacsonyabb tájszólással beszélt… Éjfél után egy órakor vettem fel őket az Olimpiánál…” – nyögte elhaló hangon a vérző taxisofőr, amikor rátaláltak az úgynevezett Kenderesi dűlőnél. Tonesz Jánosnak ezek voltak az utolsó szavai, eszméletét már nem nyerte vissza.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Véres kő hevert a földön

Az 53 éves pécsi taxisofőrt összeverték, de halálát a szívét ért szúrás okozta. Autója mellett egy véres, ökölnagyságú kő hevert. Hogy pontosan hogyan fogták el a két tettest, rejtély, de Török és Boros valószínűleg a kocsmában szólhatta el magát és az is feltűnő lehetett az ivócimboráknak, hogy szórják a pénzt.

Fizetésük felét is elitták

A mecseki bányák miatt ebben az időszakban sokféle ember megfordult Pécsen, az ország minden pontjáról özönlöttek az emberek. A 24 éves Török és a mindössze 18 éves Boros sem helyiek voltak, előbbi Debrecenből, utóbbi Székesfehérvárról érkezett szerencsét próbálni. Török mozdonyvezető, Boros pedig ugyanazon a szerelvényen fékező volt. Havi kétezer forint körül kerestek, aminek néha a felét is elitták.

Szúrás a szívbe

A Hajnóczy utcai munkásszálláson laktak. 1966 augusztusának egyik estéjén az jutott az eszükbe, hogy le kéne ütni egy taxist és elvenni a bevételt. Késsel, kővel felfegyverkezve kisurrantak a wc-ablakon, aztán megállítottak egy taxis az Olympia étterem környékén. Kivitették magukat egy dűlőútig, ahol Tonesz János azonban megállt és közölte, hogy tovább nem hajlandó fuvarozni őket. Ekkor rátámadtak, összeverték, Török szíven szúrta, majd elmenekültek.

Párszáz forintért öltek

Állításuk szerint nem is tudták, hogy áldozatuk meghalt, ezt később az újságban olvasták. A taxisofőrnek 450 forintért kellett meghalni, ennyi volt a zsákmány. Ennyi pénzt ketten egy este minden megerőltetés nélkül képesek voltak elszórakozni, most is ez történt.

Volt, aki megúszta élve

Kiderült, hogy már korábban is támadtak meg a környéken valakit a pénzért. Akkor is a város egyik elhagyatottabb külterületi részen „vadásztak”. Áldozatukat gyalog követték, majd leütötték, pénzét elvették, pénztárcáját pedig elhajították. Az a férfi szerencsére élve megúszta a támadást.

Szilveszterkor a bitófa alatt

A pécsi megyei bíróság Török Pétert halálra, Boros Gábort – 18 éves korára tekintettel – 20 évi szabadságvesztésre ítélte. A Legfelsőbb Bíróság az ítéletet helyben hagyta. Az Elnöki Tanács Török Péter kegyelmi kérelmét elutasította. A családos, de a feleségétől már a gyilkosság idején is különváltan élő férfit 1966. december 31-én akaszották fel Pécsen. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Máig megoldatlan

Pécs legismertebb taxisgyilkossági ügye máig megoldatlan. 1995. december 1-jén egy G. Csilla nevű taxist szúrtak halálra Pécs határában. A közfelháborodást kiváltó gyilkosságot tizenöt évvel később beismerte egy férfi, de a bíróság végül felmentette, mert a vallomások és a bizonyítékok között ellentmondások voltak. Ha szeretnél még ilyen Újranyitott aktát, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu-grafika