Volt jelzőkészülékük, ami azonban nem szólalt meg, mivel elavult volt. A mérgező gáz csak decemberben már négy embert ölt meg és tíznél is többen kerültek kórházba.

A kisgyerek volt a legrosszabb állapotban

Egy tízéves gyereket, a szüleit és a nagymamát is kórházba vitték, tegnap éjjel Kiskunhalason szén-monoxid-mérgezést kaptak. A mérgező gáz a kazánból szivárgott vissza a lakásba, fejfájásra, hányingerre panaszkodtak, a legrosszabb állapotban egyébként a gyerek volt – hangzott el a Tv2 Tények című műsorának péntek esti kiadásában. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Négyen kerültek kórházba

„Mentőautó vitt el egy apukát, anyukát, egy kisgyereket és egy nagymamát”. Ezt látta az egyik rémült szomszéd, miután egy egész család szén-monoxid mérgezést kapott kiskunhalasi társasházban. Mindez csütörtök éjjel történt, négy embert is kórházba kellett vinni.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Azonnal oxigént kaptak

Egy 10 év körüli kisgyerek mutatta a legsúlyosabb szén-monoxid mérgezéses tüneteket. „Szédülésre, fejfájásra, hányingerre panaszkodtak, bajtársaim azonnal megkezdték az oxigénterápiát” – mondta az esettel kapcsolatban az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa (OMSZ), Hangai József.

Ez volt a baj forrása

A négy család mind a négy tagját a helyi kórházba szállították megfigyelésre. Sokáig állt a tűzoltóautó a szén-monoxid miatt rosszul lett család otthonánál. Méréseket végeztek a sorházi lakásban. Végül kiderült, hogy egy kéményes gázkazánból szivárgott vissza a mérgező gáz a négytagú család otthonába.

Nem volt jó a riasztókészülék

A katasztrófavéedelem mérőműszere kimutatta a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. Értesítették a gázszolgáltató szakembereit a kiérkező szolgáltató azonnal lezárta a gázkazánt a család lakásában. Volt szén-monoxid riasztójuk, a készülék viszont elavult volt, ezért nem jelzett.

A karbantartás is nagyon fontos

Egy fűtésszerelő szakember szerint a jelzőberendezés kiválasztása után annak karbantartása. Ugye ez a katasztrófavédelem honlapján kinn van, hogy melyek azok a készülékek, amik alkalmasak egyáltalán – ismertette Szabó Sándor gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgáló.

A lejárat után már nem fog működni

A második, hogyha van egy meglévő készülékünk, annak nagyon figyeljünk oda a lejárati dátumára. Ugyanis onnantól kezdve már nem fog működni – tette hozzá. A megfelelő szén-monoxid érzékelő kiválasztásában ez a katasztrófavédelem honlapján feltüntetett táblázat segít.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni

A mérgező gáz csak decemberben már négy embert ölt meg és tíznél is többen kerültek kórházba, ezért a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a füst és szén-monoxid érzékelők életet menthetnek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A csatorna összeállítása itt tekinthető meg

(Kiemelt képünk illusztráció, nem a helyszínen készült, MTI/Mihádák Zoltán.)