Ahogyan arról beszámoltunk, Gyárfás Tamást és Portik Tamást is bűnösnek mondta ki a Fővárosi Törvényszék csütörtökön, Fenyő János meggyilkolása ügyében. A Nap-kelte egykori tulajdonosát 7 év fegyházra, Portik Tamást pedig életfogytig tartó fegyházra ítélte a bíróság. 

Széttárta a kezét

“Szétbasszuk?” – kérdezte Portik Tamás, mire Gyárfás Tamás széttárta a kezét. A Fővárosi Törvényszéken a bíró, Póta Péter az ítélet indokolásában elmondta, hogy a kezét széttáró Gyárfás ezzel beleegyezését adta Fenyő János meggyilkolására. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Rögzítette a beszélgetéseket

Az, hogy egy ilyen párbeszéd, még a gyilkosság előtti időszakban, elhangzott, onnan lehet tudni, hogy amikor a kétezres években Portik és Gyárfás beszélgetett, felidézték ezt a jelenetet. Amit Gyárfás nem tudott, hogy Portik a beszélgetést titokban diktafonnal felvette. Később éppen ez okozta a vesztüket, a rendőrség ugyanis megtalálta a felvételeket, és meg tudta gyanúsítani őket Fenyő János meggyilkolásának ügyében – írja a hvg.hu.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Az utcán lőtték le

Fenyő János, a Vico médiabirodalom alapítója és tulajdonosa volt.  Több újság, köztük a Népszava tulajdonosa is volt. 1998. február 11-én Budapesten az utcán lőtték le. Tizenöt év sikertelen nyomozás után a rendőrség 2013-ban nevezte meg a gyilkosság lehetséges elkövetőit: az Aranykéz utcai robbantással is gyanúsított Jozef Rohácot.

Elítélték Rohácot

A szlovák férfi DNS-ét ugyanis megtalálták az elkövető által hátrahagyott sapkában. Rohác 2017-ben el is ítélték Fenyő meggyilkolásáért. A megbízó kilétére azonban akkor még nem derült fény.

Vádlottak lettek

2018 áprilisában Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség korábbi elnökét és Portik Tamást felbujtással gyanúsították meg az ügyben. Majd mindketten vádlottak lettek.

Horn Gyula is békítette őket

Az első fokon eljáró bíróság ítéletében elmondta, hogy Gyárfás Tamás azért ölette meg Fenyő Jánost, mert nagyon komoly üzleti konfliktusuk volt. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Fenyő és Gyárfás üzleti konfliktusban állt egymással a Nap Tv miatt. Fenyő ugyanis meg akarta szerezni a Nap Tv-t, illetve annak szerkesztési jogát. A bíró szerint Fenyő és Gyárfás közötti konfliktus olyan szintig fajult, hogy még Horn Gyula miniszterelnök is megpróbált közvetíteni köztük.

A Tasnádi-szál

A bíró szerint Gyárfás, aki 1994-től ismerte az Energol olajos cég egyik tulajdonosát, Portikot, aki tőle bérelte a budai villáját. A bíró szerint Gyárfás tudta Portikról, hogy az éjszakai életben milyen szerepet tölt be. A bíró szerint 1997-ben, amikor Gyárfás attól tartott, hogy az energolos kör az olajozás miatt börtönbe kerül (ez meg is történt, csak Portik ezt megúszta, mert megszökött), Tasnádi Pétert bízta meg Fenyő likvidálásával. Erre 12 millió forintot szánt.

Üzent Gyárfásnak

1997 decemberében Portik az akkori barátjával üzenetet küldött Gyárfásnak, hogy a dolog hamarosan realizálódni fog. 1998 februárjában aztán a szlovák bérgyilkos megölte Fenyőt.

Gyárfás pályafutása

1993-tól huszonhárom éven át a Magyar Úszó Szövetség elnöke volt, a kétezres évek végén pedig sorra szerezte meg a nemzetközi szinten is rangos pozíciókat. 2008-ban az európai úszószövetség, a LEN alelnökévé választották, a francia, az orosz, a német, a holland és a spanyol jelöltet is megelőzte. A nemzetközi szövetségben kivívott tekintélye és pozíciója miatt, hogy 2013 júliusában egyhangú döntéssel ítélte Magyarországnak a FINA a 2021-es úszó- és vízilabda-világbajnokság rendezési jogát, amit a mexikói Guadalajara visszalépése miatt már négy évvel korábban, 2017-ben Budapest rendezhetett meg. Ezt komoly eredményként könyvelte el a menedzserrel korábban hűvös viszonyt fenntartó Orbán-kormány.

Hosszú nyomozás

2018. április 17-én a rendőrség előállította és emberölésre való felbujtással gyanúsítva kihallgatta, majd őrizetbe vette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban. Innen kezdődik a maratoni nyomozás, majd végül a mai ítélettel záruló bírósági tárgyalássorozat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Gyárfás Tamás – Forrás: BPK montázs