A Fővárosi Törvényszék hét év fegyházra ítélte Gyárfás Tamás producert, a Magyar Úszószövetség korábbi elnökét. Az alvilági körökben mozgó Portik Tamás életfogytiglant kapott. Gyárfás Tamást bűnsegédként, Portik Tamást felbujtóként elkövetett emberölésben találták bűnösnek Fenyő János meggyilkolásában. Az ítélet nem jogerős.

6 éve tart az ügy

Hat éve húzódott Gyárfás Tamás és Portik Tamás ügye elsőfokon a Fenyő-gyilkosság 26 éve megoldatlan ügyében. Az ügyészség szerint 1998 elején egy bérgyilkos Gyárfás Tamás felbujtására és az Aranykéz utcai robbantásért is elítélt Portik Tamás megbízására ölte meg a kilencvenes évek ismert médiavállalkozóját, Fenyő Jánost. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

2018-ban gyanúsították meg

A gyilkosság miatt 2017-ben életfogytiglanra ítélték Jozef Roháčot, ekkor még a vádhatóság nem nevezte meg, ki lehet a megbízó. 2018-ban gyanúsították aztán meg Gyárfást és Portikot, 2019-ben emeltek vádat ellenük.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Mindketten tagadtak

Gyárfás Tamás mindvégig következetesen tagadta, hogy bármi köze lenne Fenyő János 1998. február 11-én történt meggyilkolásához. Bár a tárgyalás során ritkán szólalt meg, az utolsó szó jogán elmondott többnapos beszédében Portik Tamás tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz, legfőképp pedig azt, hogy erre Gyárfás Tamás bujtotta volna őt fel.

1998-ban gyilkolták  meg

Fenyő Jánost 1998. február 11-én a délutáni csúcsforgalom közepén lőtték le Mercedesében a budapesti Margit körút és a Margit utca sarkán. Régóta kérdéses volt, ki adhatott megbízást a merényletre.

Pletyka szinten terjedt

Gyárfás neve sokáig pletyka szintjén merült csak fel az ügyben a Fenyő és a Gyárfás közötti, ’90-es évek végén kiéleződő konfliktusok miatt: vádemelés azonban csak jóval később történt a gyilkossági ügyben.

A közügyektől is eltiltották

Gyárfás Tamást a Fővárosi Törvényszék felbujtóként bűnösnek találta és hét év fegyházra, míg Portik Tamás szintén bűnös, és őt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a Fenyő-gyilkosság miatt. Portik az ítéletből minimum 20 évet biztosan le kell, hogy töltsön. Gyárfás Tamást tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Legkorábban büntetése 4/5-ének letöltése után kerülhet feltételes szabadlábra.

Riválisok voltak

Gyárfás Tamás az 1990-es években ismert vállalkozó volt, a legnagyobb vetélytársa pedig az a Fenyő János volt, aki többek között a VICO Rt.-t vezette. Az üzleti viták és hatalmi harcok miatt a 90-es évek közepére megromlott a kapcsolatuk. A gyanú szerint Gyárfás Tamás először, 1997-ben Tasnádi Pétert bízta meg Fenyő János meggyilkolásával, amiért 12 millió forintot ajánlott fel. Tasnádi ezt elfogadta, a pénz felét előre elkérte, ezek után azonban nem tett semmit, Gyárfás ezért fordult Portik Tamáshoz.

A piros lámpánál ölték meg

Portik, miután elfogadta Gyárfás Tamás megbízását, a szlovák maffia bérgyilkosát, Jozef Rohácot bízta meg a meggyilkolásával. 1998. február 11-én Fenyő János a 2. kerületi Margit utcában hajtott a kocsijával, közben a barátnőjével beszélgetett telefonon. Amikor a körúthoz ért, megállt a piros lámpánál. A mögötte lévő autóból, ami addig követte, kiszállt Jozef Rohác és odament Fenyő mellé. Egy Agram 2000-es, hangtompítós gépfegyverrel legalább 20-szor rálőtt. Rohác ezek után elfutott, Fenyő János pedig a helyszínen belehalt a sérüléseibe. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Gyárfás Tamás