Súlyos vasúti szerencsétlenég történt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértónál, kedden délután. Két vonat ütközött egy traktorral, egy ember meghalt, többen megsérültek. A MÁV elnök-vezérigazgatója azt mondta a helyszínen, hogy ilyen balesetet még a szakértők is régen láttak.

Szabálytalanul akart áthajtani a traktoros

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója a helyszínen az MTI-nek elmondta, az eddigi vizsgálatok szerint a fénysorompóval biztosított átjáróba szabálytalanul, a tilos jelzés ellenére hajtott be a traktor, és összeütközött a Debrecenből Záhonyba tartó személyvonattal. Az ütközés ereje a másik vágányra lökte a traktort, amelyet az ellenkező irányba, a Záhonyból Püspökladányba tartó személyvonat is eltalált. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Rétóta nem láttak ilyen balesetet

Utóbbi szerelvény mozdonya és három személykocsija kisiklott, az egyik az oldalára fordult, a kisiklott szerelvény egy felsővezeték-tartó oszlopot is elsodort – mondta a vasúttársaság vezetője, megjegyezve, ilyen jellegű vasúti balesettel nagyon régóta nem találkoztak a szakemberek.Homolya Róbert a korábbi információkat megerősítve elmondta, a délután fél négy után történt balesetben öt utas és a mozdonyvezető megsérült.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kifordult kerekek Újfehértónál

MTI/Balázs Attila

Két vonattal ütközött

A helyszíni információk szerint a traktor előbb egy személyvonattal, majd egy szemből érkező másik szerelvénnyel is ütközött. A baleset következtében az egyik szerelvény mozdonya és két kocsija teljesen, a harmadik kocsi részben lefutott a sínekről, míg a negyedik vagon a síneken maradt. A másik vasúti szerelvénynek csupán a mozdonya károsodott. A két szerelvényen összesen mintegy húsz utas volt. A tűzoltók végezték a műszaki mentést, a vonatok utasaiért mentesítő autóbuszjárat érkezett.

Meghalt itt egy vasutas 1999-ben

A MÁV Facebook oldalán egy vasútas azt írja, hogy „Ebben az átjáróban halt meg ha jól emlékszem ’99-ben egy szolnoki kolléga, miután kamionnal ütközött”. Egy másik bejegyzésben szintén a MÁV oldálán ugyanerre a balesetre utal egy férfi: „Ebben az átjáróban siklott ki kb 15 eve egy gyorsvonat amin rajta ültem. Akkor bárányokat szállító pótkocsis kamion jött elé. A mozdonyvezető meghalt”

13 mentőautó érkezett a helyszínre

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt mondta, a riasztás alapján 13 mentőt és két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre. Ott kiderült, hogy a traktor vezetője nem élte túl a balesetet. A vonaton utazók közül 5-6 ember könnyebben sérült, így a mentők egy részét visszafordították.

Kibillent kocsik

Jelentős kár

Szolnokról elindult egy vasúti daru, amely beemeli a pályára a kisiklott vasúti vagonokat és a mozdonyt. A szakemberek egész éjjel dolgoznak majd a helyreállításon, az egyik vágányt várhatóan szerda estére fogják átadni a vasúti forgalomnak. A másik vágány helyreállítása napokig is eltarthat, az utasokat pótlóbuszok szállítják – közölte a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, a vasúti járművekben komoly anyagi kár keletkezett.

Félbeszakadt traktor

Vonatbaleset Újfehértó
Vonatbaleset Újfehértó

Változik a menetrend

A helyszínelés és műszaki mentés ideje alatt a záhonyi fővonalon Debrecen és Nyíregyháza között pótlóbuszok közlekednek, egy-másfél órával hosszabb eljutási időre kell számítani. A pályaszakaszon a vasúti közlekedés várhatóan napokig szünetel majd.

Zajlik a mentés

Az elsődleges információk szerint tíz-tizenöt utas tartózkodott a vonaton. A balesethez az újfehértói önkormányzati tűzoltókat követően a nyíregyházi és a hajdúnánási hivatásos tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is a helyszínre érkezett, de további erők is elindultak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Itt történt a baleset

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: MTI/Balázs Attila