Jogerősen végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte a Veszprémi Törvényszék azt a 34 éves férfit, aki 2019 óta tartott egy nőstény németjuhász kutyát egy mindössze 1 méteres fém láncon, és az állat megfelelő táplálkozásáról sem gondoskodott. A 2019 novemberében végrehajtott helyszíni szemle során a hatóságok látták, hogy a kutya bordái kilátszottak, a lánc pedig az állat húsába beékelődött, ami durva sebet okozott neki. 

Felfüggesztettet kértek

Az ügyészség kezdetben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben felfüggesztettet indítványozott a férfi ügyében, de a bíróság úgy találta, hogy a vádirat olyan súlyos, hogy muszáj megtartani a tárgyalást. Ezért az indítványtól eltérően az ügyben előkészítő ülést tűztek ki – írja a birosag.hu.

A Balaton közelében kínozta a kutyát

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Gyenge védekezéssel állt elő

A veszprémi férfi az előkészítő ülésen csak részben ismerte el a bűnösségét, mert azzal védekezett, hogy nem akart szenvedést okozni a kutyának, kizárólag tudatlansága miatt nem látta el megfelelően az ebet. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Cáfolták

A bíróság azonban a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján rácáfolt a férfi történetére, ugyanis a kutya a fájdalmait nyüszítéssel folyamatosan jelezte, amit mások is észleltek. Az is egyértelmű volt mindenkinek, hogy a férfi semmilyen menedéket nem biztosított az állatnak az időjárás viszontagságaival szemben.

Durván megkínozta

A tárgyaláson végül a bíróságnak egyértelművé vált, hogy a veszprémi lakos a kutyának olyan fokú szenvedést okozott, ami miatt nem lesz elég a férfi büntetéséül a felfüggesztett. Bűnösségét kétséget kizáróan megállapították, ezért a bíróságnak már csak arról kellett döntenie, hogy hány évre ítéljék a kegyetlen állattartót.

Ez lesz a büntetés

Az ügyben lefolytatott bizonyítás alapján a Veszprémi Járásbíróság tavaly novemberben a férfit 10 hónap börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság méltatlannak találta továbbá a közügyek gyakorlására is, ezért attól is eltiltotta. 

Jogerős az ítélet

A férfi és védője által előterjesztett fellebbezés alapján eljáró Veszprémi Törvényszék másodfokon helybenhagyta a Veszprémi Járásbíróság döntését, így az jogerőre emelkedett.

Somogyban is volt egy állatkínzó

A Kékvillogó.hu hírportál is beszámolt róla, hogy egy Barcs közeli faluban élő férfi a kb. 6 éves sérült kutyáját nem vitte el állatorvoshoz, hanem inkább kikötötte az állatot az erdőbe. A kezeletlen seb emiatt még csúnyábban elfertőződött, de ez nem érdekelte a gazdit. A kutya végül sok napnyi szenvedés után elpusztult.

Börtönbe küldenék őt is

Az ügyészség azt indítványozta a Barcsi Járásbíróság felé, hogy amennyiben a büntetett előéletű férfi az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét, akkor őt ítéljék 1 év 7 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay