Szülei a kórházban imádkoztak lányukért, miközben valójában ő feküdt a koporsóban. A tragikus tapolcai vonatbaleset kapcsán idézünk fel egy olyan esetet, ahol a hozzátartozók szempontjából szintén helyrehozhatatlan hibát vétettek az áldozatok azonosításánál.

Az év legszörnyűbb tragédiája

A 2022-es év első és könnyen lehet, hogy legszörnyűbb tragédiája történt január 1-jén Tapolcánál. Mint arról a Kékvillogó.hu is beszámolt, egy szilveszteri házibuli után öt fiatal utazott egy Skodában, amikor a jármű az arra közlekedő vonattal ütközött. Négyen a helyszínen életüket vesztették, majd kiderült, hogy két áldozatot összecseréltek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A legnagyobb drámairó az élet

Vagyis akiről a szülei azt hitték, hogy él, meghalt, akiről pedig azt gondolták, életét vesztette, valójában túlélte a tragikus balesetet. Erre mondhatnánk, hogy az élet a legnagyobb drámaíró. Történt hasonló azonosítási hiba máshol is, és ha lehet ilyet mondani, még a tapolcai esetnél is elképesztőbb.

Eltemették, pedig még élt

„Sokan kíváncsiak arra, mit mondanak majd róla az emberek a saját temetésén. Én tudom” – nyilatkozta Whitney Cerak, akit saját családja „temetett el” egy, az Egyesült Államokban történt tragikus autóbaleset után. Whitney azonban ekkor még élt, és egészen máshol, egy kórház intenzív osztályán feküdt. Az Indiana állambeli Taylor Egyetem elsőéves diákja öt hétig volt bent. Súlyosan megsérült, kommunikálni nem tudott. Mellette álló szerettei imádkoztak, de mint később kiderült, ez nem Whitney Cerak családja volt.

Hasonlított egymásra a két szőke

2006. április 26-án tragikus autóbalesetet szenvedtek a keresztény egyetem tanulói. Az ütközésben négy diák és egy alkalmazott vesztette életét. A baleset helyszínén érthetően hatalmas káosz volt, és két diák, Whitney Cerak, valamint Laura Van Ryn hasonló kinézete miatt olyan hiba történt az azonosításkor, ami később óriási felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban. Mindkét lány szőke volt, ráadásul hasonlítottak is egymásra.

Nem a saját gyerekükért imádkoztak

Így történhetett meg, hogy a baleset egyik halálos áldozataként Cerakot jelölték meg, míg a túlélő és kórházban ápoltat Van Rynként. Öt hét múlva azonban kiderült, hogy a szerencsétlenségben Van Ryn halt meg, Cerak pedig túlélte azt, és ő fekszik a kórházban, miközben Van Ryn szülei úgy tudják, saját lányuk mielőbbi felépüléséért virrasztanak a kórházi folyosón.

Tömegek búcsúztak a lánytól, de nem ő feküdt a koporsóban

Mire a páratlan tévedés kiderült, Whitney Cerak temetése is megtörtént, ahol 1400 ember búcsúzott a lánytól. Csakhogy a koporsőban nem Cerak, hanem Van Ryn holtteste feküdt. Az eset egyébként két évvel a történtek után került a nyilvánosság elé, az érintett családok addig nem beszéltek róla.

Hamis szülők

A Van Ryn-családnak több dolog is furcsa volt, amit anno meg is osztottak a kórházi személyzettel. Az ágyban fekvő betegnek például köldökpiercingje volt, és nem tudtak arról, hogy az ő lányuknak ilyesmije lett volna. A lány Whitney-nek és nem Laurának nevezte magát, és miután újra tudott kommunikálni, azzal vádolta a családot, hogy „hamis szülők”. Meg is nevezte saját anyját és apját.

A fogak nem hazudnak

A kórházi személyzet azonban megnyugtatta a szülőket, hogy az ő gyerekük az. A személyazonosságot végül fogászati feljegyzések alapján sikerült megállapítani, vagyis egyértelműen kimondani: Laura Van Ryn halt meg az autóbalesetben, és aki a kórházban fekszik, az Whitney Cerak.

Közelebb került Istenhez

Whitney ma Észak-Karolinában él a férjével és három gyermekükkel. “Hogy őszinte legyek, életem első 18 évében ugyan mindent a megfelelő módon csináltam, de ennél semmi több. Még nem volt próbatételem. A tragédia közelebb hozott az Úrhoz” – mondta a tragédia tizedik évfordulóján tartott megemlékezésen a balesetet túlélt lány. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: A tapolcai balesetről készült felvétel – Forrás: MTI