Ukrajnából menekült 29 tagú roma családot fogadott be egy Szabolcs megyei lelkész. Az Uszkán élő Kovács Edgár templomának egyetlen helységét nyitotta meg a menekültek előtt.

Roma menekültek Uszkán

Roma menekülteket fogadott be egy szabolcsi község, Uszka lelkésze, miután értesült arról, hogy a szomszédban háború dúl. Kovács Edgár, az uszkai Szabadkeresztény Gyülekezet vezetője templomának egyetlen helységét nyitotta meg a menekülők előtt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Egy 29 fős családot fogadtak be

A hely gyorsan megtelt, egy 29 fős nagycsalád érkezett Uszkára. “Az emberek isszák meg a levét, ártatlan emberek annak, hogy vezetők nem tudnak megegyezni, nem tudják mérlegelni, hogy mennyi sok mindent veszítenek. Próbáljuk mentálisan is segíteni őket, tehát nemcsak anyagilag, fizikailag, hanem a lelkiállapotukat is” – mondta Kovács Edgár az Euronews hírcsatornának.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Sok játékot kaptak adományba a gyerekek

Forrás: Facebook/Uszka Község Önkormányzata

Sok roma él Kárpátalján

Kárpátalján, Ukrajna legnyugatibb, Magyarországgal határos régiójában mintegy 150 ezer magyar nemzetiségű ember él, és sok ott élő roma is osztozik nyelvükön és kultúrájukon. Kulcsár Ildikó elsősorban kislánya miatt döntött úgy, hogy elindul, a gyermek ugyanis krónikus szívbeteg.

Szívbeteg kislánya miatt jött el

“Nagyon nehéz volt elindulni. Hátranézve, a szomszédok sokan ott maradtak, fájt a szívem mindenkiért, családtagok is maradtak kint, viszont van négy gyermekem, akiket jobban féltettem mindennél, és azt kellett tennem, ami helyesebb, hogy lányomnak jobb legyen. Féltem, hogy rosszabb lesz, nem lesz orvos se, hova vittem volna?” – mondta az aggódó édesanya.

Önkéntes borbély is érkezett Uszkára

Forrás: Uszka Község Önkormányzata

Romák Tiszabecsen

Amint arról a Kékvillogó.hu is beszámolt, szívszorító fotókat tett közé a múlt héten egy férfi az egyik menekülteket tájékoztató Facebook oldalon. Azt írta: „Tiszabecs, az igazi állapot cenzúra nélkül. Kisebb teremben, kb. 120-150 ember, a 2 hetes új szülöttől a 6-7-8 éves gyermekig. Csak gyermekek és az anyjuk. Semmilyük sincs, csak egy táska útravaló, ha el bírták”. 

Roma menekültek a Tiszabecsi Művelődési Házba

Facebook/Segítünk Ukrajna

318 menekültet fogadtak be

Néhány nap múlva Lukács József, helyi lakos 318 menekült elszállásolását szervezte meg hét tiszabecsi házban. A befogadók roma származású, nehéz sorsú családok.

Senkinek nem kellettek

„Mind cigányok, mint mi. A kárpátaljai Beregszászról, Paládról, Tiszaújlakról menekültek. Csakhogy a faluban senkinek nem kellettek, mi viszont befogadtuk mindet. Még az utcánk elején álló rendőr is hozzám irányította őket” – mondta a falu legszegényebb embere, Lukács József.

Mobilvécét vitetett a portákra

„Elintéztem, hogy minden portán legyen mobilvécé. Hozattam gyógyszert, tűzifát, élelmiszert, fertőtlenítőt, mindjárt megérkezik a kamion is a matracokkal” – mondta Lukács József. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: roma menekültek Uszkán – Forrás: Facebook/Uzska Község Önkormányzata