Az alkoholista, kötekedő emberként ismert Frühstück József 1969. június 24-én pénzt akart szerezni, ezért betért Cherven Erzsébet műtermébe. Miután nem kapott egy fillért sem, kegyetlen gyilkosságot követett el. A tárgyalóteremben össze-vissza beszélt, de nem hittek neki.

Vérszagra gyűlt a közönség

A Sallai utcai gyilkos ügyét a pécsi Megyei Bíróság épületében tárgyalták volna, de akkora volt az érdeklődés, hogy a tárgyalást át kellett rakni a járási tanács nagytermébe. Az újságban még azt is megírták, milyen útvonalon juthat be a terembe a kíváncsiskodó hallgatóság. A nagyterem földszintje és karzata is zsúfolásig megtelt, amikor a a 33 éves jánosházi férfi büntetőpere megkezdődött. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Tudta, hogy ezért kötél jár

Frühstück korábban már többször ült börtönben, de 1969 augusztásban sokkal súlyosabb bűncselekménnyel, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel vádolták, amelyért halálbüntetés volt kinézőben. Tudta ezt minden bizonnyal a vádlott is.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ő bizony nem ölt meg senkit

Frühstück József nagy megdöbbenésre visszavonta a rendőrségi és az ügyészségi vallomását. Azt állította, ő csak abban bűnös, hogy a tetthelyen talált holmikat összepakolta és elvitte, valamint az is bűne, hogy nem jelentette, hogy ott volt egy holttest.

Minden egy borozással kezdődött

A bíró kérdésére és a közönség moraljása közepette zavaros történetbe kezdett, mely szerint azon a bizonyos június 24-én több liter bort ittak meg egy ismerősével, akinek még a nevét sem tudta pontosan. Ezzel a cimborával érkeztek meg a Sallai utcai lakásba, ahol a társ megkérte, hogy menjenek be, mert valamit el kellene onnan vinni.

Késsel fenyegették, hogy lopjon?

Amikor beléptek, Cherven Erzsébet vérbe fagyva feküdt a földön. Frühstück állítása szerint szóhoz sem tudott jutni, de ivócimborája késsel megfenyegette, hogy ha kiabál, le fogja őt szúrni. Ez a titokzatos idegen kényszerítette, hogy holmikat – többek közt egy hegedűt – vigyen el a lakásból. És ez az ember, aki késsel kényszerítette, semmit, még az arany nyakláncot sem kérte a lopott holmiból.

Senkit nem győzött meg a meséjével

Ezt a nem túl életszerű verziót a bíró és az ügyész sem hitte el. Frühstück Józsefet a nyomozati vallomása alapján ítélték halálra. A Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletében kiemelték, hogy a tettes alkoholista, kötekedő, munkakerülő életmódot folytatott.

A személyi igazolványa miatt ismerte áldozatát

Az ítélet szerint a férfi a gyilkosság előtt Jánosházáról Pécsre utazott, hogy munkát vállaljon. Kölcsönkért pénzét addigra már elitta, ezért az unokaöccsétől akart kérni. Útközben azonban betért Cherven Erzsébet műtermébe a Sallai utcában. Az egyedülálló fényképészt onnan ismerte, hogy az idős asszonynál csináltatott korábban képet a személyi igazolványába. Akkor leshette meg, hogy a nőnél vannak értéktárgyak.

Tizennyolc szúrás érte

József pénzt kért Erzsébettől, aki nem akart neki adni. A gyilkos ekkor előrántotta zsebkését, és nyakon szúrta áldozatát, aki a padlóra zuhant. Frühstück ezután még többször is megszúrta áldozatát, akit a sajtóhírek szerint meg is akart becsteleníteni. Erzsébetet összesen 18 szúrás érte, sérüléseibe belehalt. A támadó 2500 forint értékű ruhát és egyéb értékeket vitt el a lakásból. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Rögtön a gyerekgyilkos után

A Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta az első fokon eljárt Pécsi Megyei Bíróság ítéletét, amellyel Frühstück Józsefet halálbüntetéssel sújtotta. A halálra ítéltet 1969. március 6-án végezték ki Pécsett. Két nappal egy gátlástalan gyerekgyilkos, Bodgál Zoltán után. Utóbbiról a Kékvillogó.hu-n is részletesebben írtunk:

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu