Egy Ópályin élő nő állatoknak szánt rovarirtóval mosta meg a két és fél éves kislányának, valamint két idősebb nővérének haját. A nő hajtetvek irtására akarta használni a birkákat tartó ismerősétől kapott anyagot. A gyermekek rövid időn belül rosszul lettek, mentő szállította őket a nyíregyházi kórházba.

Tetvesek voltak a gyerekeke

A szülők jelzést kaptak az iskolából, hogy a gyerekek hajában tetűt találtak. Az anya erre a célra, a településen állítólag régóta használatos szert szerzett be. A diazinon hatóanyagú szer tiofoszforsav-észter. 2004-ben az Egyesült Államok betiltotta a diazinon lakossági felhasználását, amikor az EPA megállapította, hogy az idegrendszer károsító képessége kockázatot jelent az emberi egészségre (különösen a gyermekek egészségére).

Eszméletlenül talált a gyerekre

Az anyuka mindhárom gyermekét ezzel a szerrel kezelte. A diazinon nevű rovarirtóból az anya félliternyit önthetett a gyerekek hajmosó vizébe. A vegyszert egy szomszéd ajánlotta, aki birkákat tart. A kezelést követően elment a boltba. Mire visszatért a házba, a 2,5 éves kislány gyakorlatilag eszméletlen állapotban volt. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem tudták, mi okozta a rosszullétet

Hívták a mentőt, akik először a mátészalkai kórházba szállították a gyereket. Állapota ekkor már válságos volt. Az orvosok egy darabig azt sem tudták, hogy mi okozta a gyermek tüneteit.

A két nagyobb is rosszul lett

„Két óra múlva jöttek a két nagyért. A nagy is hányt ugyanúgy, de már a mentősök mondták, hogy hozzák a szert, mert probléma van, a gyermekek meg vannak mérgezve!” – mondta a TV2-nek az egyik szomszéd.

Kórházba vitték őket

„Mindhárman jellemzően hányásra, hasmenésre panaszkodtak. Helyszíni vizsgálat és terápia után a nyíregyházi kórházba szállítottuk őket” – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Többen használják a szert

A veszélyes anyagot több környékbeli is használja tetűirtásra. „Nagyon sokan használják ezt a szert, viszont ez az anyuka nem tudta, hogy ez a szer ilyen, mert nagyon sokan használják, csodákra képes ez a szer” – mondta az egyik helyi.

Lélegeztetésre szorul

A legkisebb lány lélegeztetésre szorult, miután a vegyszer hatására légzése akadozott, csaknem leállt. Mostanra mindannyian túl vannak az életveszélyen, azt viszont még nem tudni, hogy lesz-e maradandó agykárosodásuk.

Agykárosodásuk lehet

Az anya ellen eljárás indult életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett testi sértés vétsége miatt. A gyerekek életét sikerült megmenteni, de akár maradandó agykárosodásuk is lehet. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció