Gyaníthatóan azt hitték, hogy sosem jönnek rá, hogy ők voltak az elkövetők, azonban az egyenruhásoknak sikerült kibogozni a szálakat. Így minden adott, hogy elnyerjék méltó büntetésüket.

Többen működtek közre

Június 30-án egy összehangolt akció keretében fogták meg azokat a bűnözőket, akiknek a társai magukat rendőrnek kiadva követtek el csalást – közölte oldalán csütörtökön a rendőrség. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez volt a módszerük

Módszerük lényege az volt, hogy a csalók rávették áldozatukat arra, hogy telepítse telefonjára a távoli vezérlést lehetővé tevő Anydesk nevű programot. A folyamathoz segítséget nyújtottak és elkérték az SMS-ben kapott kódokat.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ment minden, mint a karikacsapás

Innentől kezdve már játszi könnyedséggel hozzáfértek a sértett bankszámlájához, amiről átutalásokat indítottak és megpróbálták a számlán lévő teljes összeget leemelni. A nyomozás során a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) és a rendőrség szorosan közreműködött.

Itt kapták el őket

Így sikerült azonosítani azt a két férfit, akinek a korábban elfogott két elkövető a csalással megszerzett pénzt átadta. A 45 éves férfit a nyomozók 2023. augusztus 1-jén hajnalban Miskolcon fogták el, majd rögvest házkutatást tartottak nála.

Már vizsgálják az adatokat

Ennek során a bűncselekmény elkövetéséhez használt mobiltelefont, készpénzt és banki dokumentumokat lefoglalták a nyomozók. A kibervédelmi tisztek azonnal megkezdték a tárolt adatok mentését és elemzését.

Nem nyugodhatnak meg a csalók

Természetesen a férfit azonnal őrizetbe vették, gyanúsítottként hallgatták ki, s egyben indítványozták letartóztatását is. Egyúttal jelezték, a két szervezet a továbbiakban is együttműködik az online csalásra szakosodott bűnszervezet további tagjainak beazonosításában.

Senki sem kérhet bankkártyaadatot

A történtek kapcsán érdemes hangsúlyozni, hogy a bankkártya hátoldalán található, úgynevezett CVC kódot soha, semmilyen szolgáltató nem kéri. Emellett ne adjuk meg senkinek sem bankkártyaadatainkat. A banknak elég a név, születési hely és idő, esetleg lakcím.

Érdemes feltenni egy keresztkérdést

Amennyiben rosszat sejtünk, akkor kérdezzünk rá a vonal végén lévő ügyintézőnél egy korábbi tranzakcióra. Amennyiben a bank munkatársával beszélünk, akkor látnia kell azt az adatsorban és tudnia kell rá válaszolnia.

Link érkezett?! Nehogy rákattintsunk!

Emellett semmiféle programot ne töltsünk le az „ügyintéző” javaslatára. Az e-mail-üzeneteknél először mindig érdemes meggyőződni, hogy az-e valóban a levélíró, akinek állítja magát és ezelőtt semmiképp sem szabad rákattintani az abban elküldött linkre. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt pedig a videó a csaló elfogásáról

(Kiemelt képünk is ebből a videóból származik.)