A két férfi pontosan tudta, milyen állatot lőtt le. A jeladót végül a Hernád folyóba dobták. Azonban így sem tudták elkerülni, hogy ne bukkanjanak nyomukra.

Több bűncselekménnyel gyanúsítják őket

Lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaéléssel és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg a nyomozók annak a vadásztársaságnak a tagjait, akik a gyanú szerint lelőtték a jeladós svájci farkast a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hidasnémeti település közelében – közölte csütörtök reggel a rendőrség. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sokan követték, merre jár

Mint korábban mi is hírt adtunk róla, nagy felháborodást váltott ki még tavasszal a Magyarországon elpusztult svájci farkas esete. Az M237-es jeladóval ellátott, fokozottan védett állat vándorlását sokan követték, hiszen a rajta lévő nyomkövető eszköz folyamatosan jelezte, hogy a farkas éppen merre jár, hogy vajon hol talál új családra.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Gyanús jel a szlovák határ közelében

2023 áprilisában azonban a nyomkövető egyszer csak már nem adott jeleket, így arra lehetett következtetni, hogy az állat már nincsen életben. Sorsának tisztázása érdekében az Aggteleki Nemzeti Park jelzése alapján, – mivel feltehető volt, hogy pusztulását emberi beavatkozás okozta – a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) természetkárosítás bűntette miatt ismeretlen tettes ellen.

Egyre jobban szorult a hurok

A zsaruk ráfeküdtek az elkövetők felderítésére. kutatásokat hajtottak végre, szemléket folytattak le, bizonyítékokat gyűjtöttek, tanúkat hallgattak ki. A beszerzett adatok és információk elemzése folyamatosan zajlott, amely egyre közelebb vitte a nyomozókat a feltételezett elkövetőkhöz.

Hivatásos vadász a gyanúsítottak között

Emellett megkeresték a svájci hatóságokat is, hogy alaposan rekonstruálják a történteket. Így sikerült megállapítani, hogy a védett farkast Hidasnémeti külterületén pusztították el egy vadászó társaság tagjai, akik között hivatásos vadász is megtalálható volt.

Bilincsben az egyik potenciális elkövető

A folyóban szerették volna elrejteni

Miután végeztek vele, a a jeladót levágták, és azt a Hernád folyóba dobták, melyet a nyomozók búvárok segítségével megtaláltak. Kiderült az is, hogy a társaság pontosan tisztában volt azzal, hogy milyen állatot vettek célkeresztbe. Azt egyelőre nem tudni, hogy a tetem merre van.

Már a rácsok mögött vannak

A két szabolcsi férfit végül a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak segítségével sikerült elfogni, augusztus másodikán. A rendőrség a férfiakat őrizetbe vette, s egyúttal kezdeményezték letartóztatásukat is. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Videó az elfogásról

(Cikkünkben használt képeink a rendőrség oldaláról származnak.)