Még 26. élvetévét sem töltötte be Bács-Kiskun megye utolsó előtti kivégzettje, amikor a kecskeméti börtönben a nyakába rakták a kötelet. A többszörösen büntetett előéletű kiskőrösi Morvai Ferenc ráadásul a Kádár-rendszernek különösen kellemetlen gyilkosságot követett el. Újranyitottuk egy döbbenetes ügy aktáját abból a korból, amikor még volt halálbüntetés Magyarországon.

A görbe estének tragikus vége lett

Ferencék az úgynevezett keleti blokkba tartozó Német Demokratikus Köztársaság (NDK) két állampolgárát támadták meg egy görbe este után. A szocialista országokat tömörítő szövetségbe tartozott Magyarország is, ezért várható volt, hogy a gyilkos példás ítéletet kap majd, miután egy baráti ország állampolgáraival szemben követtek el súlyos bűncselekményt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Amikor még mindenki boldog volt

1980. július 20. egy csütörtöki napra esett. Ferenc, a fiatal alkalmi munkás, a soltvadkerti Gilich József és az ugyancsak helyi Cseh József együtt szórakoztak a soltvadkerti Nefelejcs vendéglőben. Mint ahogyan Horst Müller üzemmérnök és élettársa, Waltraud Schnell NDK-s állampolgárok is. Ferencék és a németek egymás melletti asztalnál ültek, mindenki jól érezte magát.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Német, magyar két jó barát?

Az elfogyasztott alkoholmennyiség hatására Ferencék barátkozó kedvükben voltak. A németek szívesen fogadták a helyi fiatalok közeledését. Rövidesen egy asztalhoz ült a két társaság, és annyira jóban lettek, hogy még lakcímet is cseréltek. A három magyar férfi táncolt is a férfi élettársával. Még ekkor sem látszott úgy, hogy baj lehet.

A végzetes csók

Mivel a két német nem tudott magyarul, nem érthették, hogy Ferencék az asztalnál egymás között már arról pusmognak, hogy a német lány milyen csinos. Úgy döntöttek, hogy bármi áron is, de mindhárman együtt lesznek a nővel. Amikor a vendéglő bezárt, búcsúzáskor a német nő meg is puszilta a fiúkat, amitől ők csak még jobban beindultak.

Követték őket

A két német állampolgár a közeli Vadkerti tónál lévő szállásukra indult. Azt nem biztos, hogy tudták, hogy Ferencék a nyomukban vannak. Az újabb találkozás már nem annyira volt a német pár ínyére, de a magyar férfiakat ez nem érdekelte. Mivel ekkor Horst és Waltraud faképnél hagyta őket, újra arról kezdtek tanakodni, hogy egymás után együtt lesznek a nővel. Ferenc vállalta, hogy a német férfit ártalmatlanítja.

Motorral próbálták az őrületbe kergetni őket

Gillich József közben gyorsan elszaladt nagyapja lakására, hogy felpattanjon a motorjára, és azzal előre-hátra kerülgette a németeket, valamint az őket közrefogó Ferencet és harmadik bűntársukat. A vendéglőtől így körülbelül két kilométert tettek meg. „Most elintézem”, közölte ekkor Ferenc. Lecsatolta a nadrágszíját, hurkot csinált, hátulról Horst nyakába dobta, és nagy erővel megrántotta. A német férfi elesett, mire Ferenc rátérdelt és a nadrágszíjat húzva fojtogatta.

Egy autó menthette meg a nő életét

Amikor Horst kétségbeesett párja megpróbált segíteni, Ferenc orrba vágta a nőt, aztán dulakodás kezdődött. Ferenc erőszakoskodott a védekezni próbáló nővel, míg a támadó két másik cimborája csak várt. Közben a tó felől egy gépkocsi közeledett, és ez valószínűleg megzavarta a támadókat, mert Waltraud-nak sikerült kiszabadulnia Ferenc szorításából, és az autó elé rohant, hogy segítséget kérjen.

A mérnök már halott volt

A támadóknak, élükün Ferenccel akkor még sikerült elmenekülni a helyszínről. A gépkocsiból kiszálló férfiak lecsatolták a szíjat a sértett nyakáról, de a német üzemmérnök ekkor már halott volt. A társaságot nem lehetett nehéz kézre keríteni a rendőröknek, hiszen számos tanúja lehetett annak, ahogyan a vendéglőben együtt mulatoznak a külföldi párral.

Nem volt kegyelem

A Kecskeméti Megyei Bíróság Morvai Ferencet aljas indokból elkövetett emberölés és többek által azonos alkalommal elkövetett erőszakoskodás kísérlete miatt halálra ítélte, a Legfelsőbb Bíróság pedig helyben hagyta a halálos ítéletet. Az ítéletet a kegyelmi kérvény elutasítása után 1981. szeptember 4-én hajtották végre. A két bűntárs enyhébb büntetést kapott. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Az autós ámokfutó volt az utolsó

Bács megyében elkövetett bűncselekményért hat évvel később a bácsbokodi Bleszity Istvánon hajtottak végre a jogerősen kiszabott halálbüntetést. A feldühödött vadőr kocsival üldözte élettársát, annak kislányát és húgát, majd megszurkálta őket. A gyerek azonnal belehalt sérüléseube, a két nő csak a szerencsének és lélekjelenlétüknek köszönhette az életét. Ha szeretnél még ilyen döbbenetes Újranyitott aktákat olvasni, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu-montázs