Orsolya és Dorottya a lakótelepen játszottak, majd eltűntek. Holttestüket két héttel később találták meg. Az elkövető egy félszemű kisfiú volt, aki a szomszédban lakott, és nem lehetett bünteti az életkora miatt. Később szexuális bűncselekmények miatt került börtönbe. A kettős gyerekgyilkosságban a mai napig sok a kérdés, hiszen a szülők nem láthatták a gyermekeik holttestét, az édesapa pedig állítja: a gyermekcipők, amit a rendőröktől kapott fotón látott, nem az ő kislányainak a lábbelije volt. De akkor ki lehetett a tettes és mi lett a lányokkal?

Csíkos zokniban, nyári cipőben

„Ki tud róluk?” – tette fel a kérdést a Népszabadság 1967. július 11-én, öt nappal a lent látható két kislány eltűnése után. „Július 4-én a déli órákban Gödöllőn, a Kobzi János utcai lakótelep játszóteréről eltűnt Ignác Dorottya ötéves és Ignác Orsolya négyéves kislány. Dorottya személyleírása: 120 cm magas, zömök testalkatú, kerek arcú, szőke hajú, míg Orsolya: 100 cm magas, zömök testalkatú, telt arcú barna hajú kislány volt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Holttestek a rozstáblában

A két kislány holttestét 54 éve, 1967. július 15-én találták meg a gödöllői egyetem rozstáblájában. Később azt írták, hogy gyilkosság történt, amit egy Harangozó Sándor nevű, akkor 12 éves fiú követett el. De mi vezethetett ahhoz, hogy egy ilyen fiatal gyerek ennyire brutális bűnselekményt kövessen el?

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Rémes gyermekévek

Sándornak szörnyű gyerekkora volt, problémás családban nevelkedett, agresszív apja verte az anyját, a gyereket pedig rászoktatta az alkoholra. Nem sokkal a kettős gyilkosság előtt egy baleset miatt ki kellett venni az egyik szemét, ami tovább növelte frusztrációját. A szomszédban lakó Ignácz lányokra valamiért nagyon haragudott, ezért elcsalta őket, amíg ők az ebédre várva a lakótelepen játszottak.

Az apát gyanúsították

Sándor pár kilométerrel arrébb, egy rozstáblában egy husánggal ütötte agyon a két gyermeket, majd hazament. A holttesteket két héttel később találták meg, és egy ideig a családtól akkor már évek óta külön élő apa volt az első számú gyanúsított. Neve azonban hamarosan tisztázódott, majd egy szemtanú segítségével a nyomozás látókörébe került a félszemű 12 éves Sándor.

Börtönben egy fél életen át

Mivel a tettes életkora büntethetőséget kizáró ok volt, a büntetőeljátást megszüntették, Sándor pedig nevelőintézetbe került. Gyilkosságot ugyan később nem követett el, de nem rajta múlt, hogy ez ne történjen meg. Már felnőttként szexuális bűncselekményeket követett el Pest megyében, több nőt is megtámadott. Élete jelentős részét börtönben töltötte, lopások és testi sértések miatt gyakorlatilag ki-be járt, míg pár évvel ezelőtt el nem hunyt a tököli rabkórházban.

Megannyi kérdés

Az Ignácz lányok bűnügyében több nyugtalanító kérdés is felmerül, és ennek csak egyik oka az, hogy az átlagember nehezen tudja elképzelni, hogyan követhet el ilyen szörnyű bűncselekményt egy 12 éves fiú. Gödöllőn már akkor is sokan kételkedtek a hivatalos verzióban.

Hová tűntek a holttestek?

Az első, és legfontosabb az, hogy miért nem adták ki a hozzátartozóknak Orsolya és Dorottya holttestét? Így ugyanis azt sem tudni, hogy eltemették-e őket egyáltalán. Mennyire életszerű, hogy egy 12 éves fiú bosszúból, tervszerűen végezzen két kislánnyal, akiket legalább egy kilométerre el tudott csalni a lakóhelyüktől? Mennyire lehetett nehéz egy ekkora gyereket beismerő vallomásra bírni? Miért tűnt el az ügy nyomozati anyaga?

Újranyitott akták: ezeket se hagyd ki:

Válaszokat találni

A cikkünk szerzője, Dulai Péter korábban hónapokon át próbált választ találni az eltűnt gödöllői lányokkal kapcsolatban felmerült kérdésekre. Hozzátartozókkal beszélt, felkutatta és leporolta a még hozzáférhető iratokat. A lányok édesanyja haláláig nem tudott belenyugodni abba, hogy Orsolya és Dorottya meghalt, mert nem mutatták meg neki a holttesteket. Egy fényképet látott, amelyen szerinte nem az a cipő volt a gyerekein, mint amilyet az eltűnéskor viseltek. A rejtélyes bűnügyről hamarosan megjelenő könyvében számol be részletesebben a szerző. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Itt egy korabeli rádiós hangfelvétel

Kiemelt kép: Az eltűnt lányokról készült korabeli fotó – Forrás: Youtube/Dulai Péter