A rendőrök is meglepődtek azon, milyen profi körülmények közt termesztették a kannabiszt, vagyis a vadkendert egy rákosmenti háznál. A palánták speciális szekrényekben, a kifejlett, már fás növények pedig a kertben cseperedtek. Jó pénzt hozhatott a tulajdonosának, addig, amíg le nem bukott.

59 tő kifejlett kannabisz

A nyomozók a kertben és a házban is találtak marihuánát; a gyanú szerint a férfi speciális berendezésekkel termesztett kannabiszt. A rendőrök 59 tő kifejlett kannabiszt és 12 tő palántát találtak.

Egy 39 éves férfit fogtak el

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztály Kábítószer Bűnözés Elleni Osztály és a BRFK 17. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozói közös felderítést követően, október 7-én délután rákosmenti házában elfogták a 39 éves O. Zoltánt, mivel gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy a férfi kannabisznövényeket termeszt.

Félmillió forint is volt nála

A rendőrök az ingatlan udvarán, illetve a házban egy szakszerűen kialakított ültetvényt találtak, annak minden kellékével együtt, valamint közel 500 ezer forintot.

Mobilszekrényeket használt

Négy különböző mobil szekrény volt kialakítva, amelyekben kannabisz termesztésére alkalmas fűtő-, világító-, szellőztető- és pH mérő berendezések voltak, továbbá 59 tő kifejlett kannabisznövény és 12 kenderpalánta.

Őrizetbe vették

A nyomozók O. Zoltánt előállították a kerületi rendőrkapitányságra, ahol őrizetbe vették és kábítószer birtoklása bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrök előterjesztést tettek a férfi letartóztatásának indítványozására.

Sok fényre és vízre van szükség

A kender sok fényt és vizet igényel. A növény virágzatán és a kísérőleveleken nagy számban található mirigyek által termelt gyanta tartalmazza a kábítószert.

Hangulatjavító hatású

A marihuánát használói gyakran a pszichoaktív és élettani hatásai miatt használják, amelyek közül a legfőbbek a hangulatjavító, a nyugtató, szorongásoldó és a kellemetlen emlékek hatását csökkentő, valamint az étvágyfokozó hatás.

Sok millióan függnek tőle

Az ENSZ 1997-es adatai szerint világszerte megközelítőleg 141 millióra tehető a rendszeres kannabiszhasználók száma (ez a világ népességének 2,45%-a). Szinte mindegyik függő, vagyis nem tudja abbahagyni a fogyasztását.

Több éves börtön

A világ legtöbb országában jogilag korlátozták a marihuána birtoklását és használatát. Magyarországon is több éves börtönbüntetés várhat a marihuána értékesítőire, fogyasztóira.

Kiemelt kép: részlet a rendőrség videójából