Pánikrohamot kapott egy autista fiú egy szolnoki buszon, miután a sofőr ordítani kezdett vele. A gyerek bűne az édesanyja szerint annyi volt, hogy felvitt a buszra egy becsomagolt szendvicset. A kiabálástól a gyerek olyan rossz állapotba került, hogy a saját homlokát csapkodta. 

Vizsgálat indult

A Volán vizsgálatot indított, miután a szolnoki buszon úgy üvöltözött a sofőr felszálló autista kisfiúval, hogy pánikrohamot kapott. A kiskamasz édesanya szerint a vezető azért kezdett el üvölteni, mert a gyerek kezében egy becsomagolt szendvics volt, hiába szólt rá a gyerek édesanyja, nem hagyta abba az üvöltést. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A hátsó ajtón akart felszállni

Az Autistákért Szolnok Egyesület elnöke szerint az autista fiú a hátsó bejáraton próbált meg felszállni a buszra, miközben az édesanyja, az első ajtóhoz ment, hogy bemutassa a szükséges igazolványokat, akkor kezdett el ordítozni a sofőr a gyerekkel.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Szólt a buszvezetőnek

Az édesanya szólt a sofőrnek, hogy egy autista gyerekről van szó, ezért ne üvöltsön vele, de állítólag a buszvezetőt ez nem érdekelte és tovább üvöltött.

Pánikrohamot kapott

A kisfiú az erős hangoktól pánikrohamot kapott, ezért a busz közepén leült, és olyan rossz állapotba került, hogy remegett, tördelte az ujjait és a saját homlokát csapkodta. Az anya ezután le akart szállni a Volánbuszról, de a gyerek félt, hogy egy másik sofőr is így bánik majd vele.

Érzékenyítik a sofőröket

A családot felkaroló egyesület egyik megszólalója azt nyilatkozta, hogy az eset után érzékenyítik majd a Volán vezetőit, ugyanis itt a fő probléma azzal van, hogy ez az eset milyen következményeket okozott az autista gyermekben – hangzott el a TV2 hírműsorában.

Mi az autizmus?

Az autizmus szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely az egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet. Ez lehet igen súlyos, járulékos fogyatékosságokkal halmozott sérülés, illetve többé-kevésbé kompenzált (ritkán jól kompenzált) állapot. A súlyosan érintettek egész életen át teljes ellátásra, a jó képességűek egyénileg változó támogatásra szorulnak.

Az autisták ellátása

Az ellátás megszervezése elmarad a többi fogyatékos területekétől, bár óriási fejlődésen ment át az utóbbi két évtizedben. Megfelelő speciális módszerekkel igen jó eredmények érhetők el (az egyén szintjén) a nehézségek kompenzálásában és a szociális beilleszkedésben és az eredmény jobb a korábban elkezdett kezeléseknél.

Legsúlyosabb tünetek

A gyermekek a legsúlyosabb tüneteket 2-5 éves koruk között mutatják. Közvetlen környezetükhöz való kapcsolatuk, alkalmazkodásuk ezután lényegesen javulhat, de az alapprobléma nem változik.

Kevés autista lesz önálló felnőtt

Minden 100 típusosan autizmussal élő gyermekből kb. 5 válik önálló felnőtté, 25-30 jelentős fejlődést mutat, de támaszt, ellenőrzést igényel, a többiek súlyosan fogyatékosak és ellátásra szorulnak.

Inkább a fiúkat érinti

Az autizmus skálája a mély fogyatékosságtól az ép intellektusú ember enyhe szociális készségzavaráig terjed. Az autizmus gyakran jár együtt értelmi, vagy egyéb fogyatékossággal. Előfordulásuk fiúknál 4-5-ször gyakoribb, mint lányoknál. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció