A 11-es főúton, Budakalásznál egy teherautó sorolt ki a külső sávba és oldalról nekiment a fekete kocsinak, majd több méteren át vonszolta magával. Csak akkor vette észre, amikor már leakadt róla az autó. A helyszínre ezután rendőröket is hívni kellett az egyik sofőr miatt.  Videó a cikkben!

A holttérben lehetett

A Magyar Közút egyik kamerája rögzítette a nem mindennapi esetet. A felvételeken ugyan nem látszik, hogy hogyan találkozott a két jármű, de valószínűleg a teherautó sofőrje nem vette észre a holttérben közlekedő fekete kocsit, amikor a 11-es főútról sorolt ki az M0-s irányába. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Több méteren át

A teherautó sofőrje több méteren át vonszolta maga mellett, tolta maga előtt a fekete autót, amit csak akkor vett észre, amikor az leakadt róla.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Az egyik sofőr nem tudta fékezni indulatait

A nagyobb járművet vezető férfi – miután észre vette az autót – kiszállt a kocsijából. Ezután a teherautó hátuljához, majd az oldalához ment, ahol az autó „parkolt”. Ebben egy hölgy ült, akivel annyira kiabált a másik sofőr, hogy nem mert kiszállni a kocsiból. Csak akkor, amikor már odaértek a rendőrök.

Holttér miatt tömegkarambol

Ahogy azt mi is megírtuk, a hónap elején több autó ütközött össze az M0-s autóúton Kistarcsa térségében. Egy szabálytalanul, a belső sávban haladó kamionos indította el a drámai eseménysort.Ő ugyanis nem vette észre, hogy a középső sávban, a kamion holtterében halad egy Opel Astra, így sávváltás közben nekikoccant az Astrának, meglökte az autó oldalának a bal hátsó részét. Az ütközés hatására az Opel a belső sávba sodródott, a szalagkorlátnak csapódott, és megpördült.

Kia és Volvo terepjáró is összeütközött

Ezután ért oda a belső sávban a kamion mögött haladó Kia Sorento, mögötte pedig egy Volvo XC70, ami hátulról nekiütközött a baleset láttán fékező KIA hátuljának. Ezt követően a Kia a bal elejével az elé sodródó Opelnek ütközött, amitől az Opel a bal oldalára borult, és csúszott a menetiránynak háttal.

A belső sávban bóklászott a kamion

Egy magyar rendszámú Volvo kamion vezetője az M0-s keleti szakaszán, Kistarcsa térségében az M5-ös autópálya felé vezető oldalon szabálytalanul közlekedett a belső sávban. Mögé ért egy KIA, ezért a sofőr megpróbált kisorolni. 

Mentős ült az Astrában

Az Opelt vezető férfi egy szolgálaton kívüli mentődolgozó volt, őt kiemelték a roncsból, majd gerincágyon helyezték a mentőbe, és további vizsgálatok céljából kórházba szállították. Úgy értesültünk, hogy végül nem sérült meg súlyosan.

Mi az a holttér és milyen veszélyeket tartogat?

Az Autós Nagykoalíció nem rég egy részletes összeállítást készített a holttér legfontosabb tudni valóiról és veszélyeiről. Ebben leírják, hogy a járművek esetében holttérnek nevezünk minden olyan jármű körüli területet, amelyet a vezető sem előre tekintve, sem pedig a tükrök segítségével nem képes észlelni. Az a sofőr, aki menet közben folyamatosan szemmel tartja a forgalmi szituáció alakulását, a legtöbb holtterében tartózkodó más közlekedőről tudomással bír. Ez akkor lehetséges, ha útközben rendszeresen ellenőrizzük a forgalom alakulását úgy előttünk, mint a visszapillantó tükrökben. Ellenkező esetben egy adott pillanatban sejtelmünk sincs, mi történik az autónk körül, és az ilyen körülmények között végrehajtott manőver ezért – adott esetben – ütközést, balesetet okozhat.

Mit tehetünk az ilyen balesetek elkerülése végett?

Előfordulhat, hogy menet közben nem voltunk elég figyelmesek és egy manőver megkezdése előtt nem vagyunk tisztában azzal, hogy tartózkodik-e valaki, vagy valami azon a területen, ahová haladni szeretnénk. Ebben az esetben ne is kezdjünk bele a sávváltásba, vagy kanyarodásba, hanem a sebesség csökkentése mellett kezdjük el akár több szemszögből is vizsgálni a holtteret! Néhány másodperc alatt pontosan felmérhetjük a környezetünket és a veszélyhelyzet elkerülhető.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: A Magyar Közút videójából