Noha elsőre úgy tűnt, veszedelmes idegmérgekre bukkantak az intézményben, azonban úgy fest, egyik sem ártalmas. Egy bizonyos: senki sem volt veszélyben.

Ártalmatlan anyagok voltak

Az elsődleges szakértői vizsgálatok megállapították, hogy az egyetemi laboratóriumban talált anyagokban mérgező, emberekre veszélyes vegyület nem volt – közölte oldalán a rendőrség. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vegyi fegyverek

Mint korábban mi is hírt adtunk róla, hogy vegyi fegyvernek minősülő kémiai vegyületeket találhattak kedd este az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Természettudományi Karán (TTK) – egészen pontosan szarint, mustárgázt, illetve tabunt fedeztek fel az egyik helyiségben.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Lefoglalták őket

A hatóság emberei ugyanakkor közel 40 veszélyes anyagot tartalmazó fiolát foglaltak le. Miután értesítették őket, azonnal a helyszínre igyekeztek, biztosították azt, majd a talált anyagmaradványokat elszállították bevizsgálásra valamint megsemmisítésre.

Nem voltak veszélyben

Úgy tudni, az ELTE kutatói, oktatói és hallgatói nem voltak veszélyben, a helyszíni mérések tanúsága szerint a labor környezetében semmilyen ártalmas anyagot nem mutattak ki. Másnap már zavartalanul, a megszokott módon folytatódhatott a kutatás és az oktatás is az épületben.

Nyomozás indult

A felsorolt szerek kapcsán Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő is megszólalt, aki elmondta, ezek már vegyi fegyver kategóriába tartoznak. „Gyors és nem barátságos halált okoz” – mondta a szakértő, aki hozzátette: hasonló idegmérgeket vetettek be egyebek között Irakban is.

Komoly sérülések

„Kevésből is komoly sérülések származhatnak” – magyarázta Kis-Benedek József, aki szerint pontosan háborús helyzetekben szokták ezeket alkalmazni. A szakértő kiemelte, hogy kísérleti céllal tárolhatják ezeket az egyetemek, sőt fel is használhatják, amennyiben be van jelentve a Terrorelhárítási Központnál (TEK).

Nem tudni, hogyan fedezték fel

Amennyiben ez nem így van, és egy állampolgár bukkan rá ilyen szerekre, akkor azt kötelező jelenteni a hatóságoknál. Most is feltehetően ezt történt, miután eddig tisztázatlan körülmények közt ráleltek a veszélyesnek látszó szerekre.

A honvédség is kiszállt

Amelyekről most szerencsére kiderült, hogy nem is voltak azok. A hatóságok értesítését követően mind a rendőrség, mind a honvédség több egysége a helyszínre vonult, majd valamennyi inkriminált anyagot azonosítás céljából az MH Sordó László 102. Vegyiharc Ezred, MH HAVÁRIA Laboratóriumába szállítottak.

Folyamatban van a teljes vizsgálat

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Magyar Honvédség vegyi védelmi szakembereinek bevonásával büntetőeljárást indított. Az ügy teljes körű kivizsgálása folyamatban van a Nemzeti Nyomozó Irodánál. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünkön az ELTE TTK lágymányosi kampusza látható, forrás: Google Street View.)