Egészen elképesztő, de vegyi fegyvernek minősülő kémiai vegyületeket találhattak az ELTE TTK egyik laboratóriumában. A Nemzeti Nyomozó Iroda és a honvédség szakemberei kivonultak kedden a helyszínre, ahol szarint, mustárgást, illetve tabunkt találtak.

Életveszélyes anyagok

Az ELTE egyelőre nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy ezekről az éleveszélyes anyagokról van szó, az RTL megkeresésére közölték, mára feltehetőleg teljesen lebomlott vegyszerek miatt riasztották a hatóságokat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Lefoglalták őket

A hatóság emberei ugyanakkor közel 40 veszélyes anyagot tartalmazó fiolát foglaltak le. Miután értesítették őket, azonnal a helyszínre igyekeztek, biztosították azt, majd a talált anyagmaradványokat elszállították bevizsgálásra valamint megsemmisítésre.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem voltak veszélyben

Úgy tudni, az ELTE kutatói, oktatói és hallgatói nem voltak veszélyben, a helyszíni mérések tanúsága szerint a labor környezetében semmilyen ártalmas anyagot nem mutattak ki. Másnap már zavartalanul, a megszokott módon folytatódhatott a kutatás és az oktatás is az épületben.

Nyomozás indult

A rendőrség közlése szerint az ügyben nyomozás indult, ám további részleteket nem árultakel. A felsorolt szerek kapcsán k Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő is megszólalt, aki elmondta, ezek már vegyi fegyver kategóriába tartoznak.

Irakban vetettek be ilyet

„Gyors és nem barátságos halált okoz” – mondta a szakértő, aki hozzátette: hasonló idegmérgeket vetettek be egyebek között Irakban is.

Komoly sérülések

„Kevésből is komoly sérülések származhatnak” – magyarázta Kis-Benedek József, aki szerint pontosan háborús helyzetekben szokták ezeket alkalmazni. A szakértő kiemelte, hogy kísérleti céllal tárolhatják ezeket az egyetemek, sőt fel is használhatják, amennyiben be van jelentve a TEK-nél.

Kötelező jelenteni

Ellenkező esetben viszont, ha egy állampolgár tudomására jut bármilyen idegméreg használata, azt jelentenie kell a hatóságoknak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ez is érdekelhet:

Dráma a budapesti aluljáróban: holtan esett össze egy 18 éves fiú

Kiemelt kép: ELTE TTK – Forrás: Google Maps