Elhunyt Csapó Benő, Prima Primissima díjas neveléstudományi kutató, egyetemi tanár, Szeged díszpolgára. Az egyetemi tanár egy külföldi motorbalesetben vesztette életét.

70 éves volt

Csapó Benő 1953. március 5-én született Szentgálon. Kémia-fizika szakos középiskolai tanári oklevelet a József Attila Tudományegyetemen szerezett 1977-ben. 1985-ben megszerezte a kandidátusi fokozatot, 2002-ben elnyerte az MTA doktora címet. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nemzetközi színtéren ismerték

Az SZTE Neveléstudományi Intézet, a Neveléstudományi Doktori Iskola, az MTA-SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport és az SZTE Oktatáselméleti Kutatócsoport vezetője volt. Számos nemzetközi kutatási programban vett részt. 1989-ben Humboldt-ösztöndíjas, 1994-95-ben Stanfordban vendégkutató volt, 1997-99 között a demokratikus gondolkodás fejlesztésével kapcsolatos programban dolgozott.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

PISA-vizsgálatokban is résztvett

A 2003-as és 2012-es PISA-vizsgálatokban a problémamegoldó gondolkodás elméleti kereteit kidolgozó munkacsoportok tagja volt. 2011-15 között egy európai természettudomány-tanítási projekt magyarországi munkáit irányította.

Többször díjazták

A kutató a Prima Primissima díjat 2015-ben kapta magyar oktatás és köznevelés kategóriában. 2019-től a szegedi Dugonics Társaság (Szeged legrégebben alapított, ma is működő egyesülete) elnöke, 2020-tól pedig az MTA Közoktatás-fejlesztési Kutatási Programjának vezetője volt. Csapó Benő 2016-ban Szeged díszpolgára lett.

Birkózó hunyt el

Egy héttel ezelőtt írtunk róla, hogy halálos közlekedési baleset történt, kedd délelőtt Sándorfalva közelében. A balesetben a Csepel, a Dunaújváros és a Szeged egykori válogatott birkózója, Kardos Róbert hunyt el.

Ő halt meg a balesetben

28. életévében halálos autóbalesetet szenvedett a Csepel, a Dunaújváros és a Szeged egykori válogatott birkózója, Kardos Róbert. Robi 2013-ban felnőtt országos bajnoki címet szerzett a szabadfogású 55 kilogrammosok között, ugyanebben az évben a junior világ- és Európa-bajnokságon, valamint a budapesti felnőtt-világbajnokságon is magára ölthette a címeres mezt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Legjobb eredményei

Legjobb nemzetközi eredményét 2017-ben, a szombathelyi U23-as kontinensbajnokságon érte el, ahol nyolcadik helyezett lett a szabadfogású 61 kilogrammosoknál. Aktív birkózópályafutását követően is a küzdősport szerelmese maradt, ketrecharcosként tevékenykedett.

Gyászolnak a birkózók

A Magyar Birkózók Szövetsége őszinte részvétét nyilvánítja a gyászoló családnak – írták a Facebook oldalukon megosztott posztban.

Németh Szilárd is posztolt róla:

„Megdöbbenve értesültünk róla, hogy Kardos Róbert, a Csepel, a Dunaújváros és a Szeged egykori válogatott birkózója 28. életévében halálos autóbalesetet szenvedett. Nyugodj békében Robi! Mély részvétem az egész családodnak, birkózótársaidnak és mestereidnek!” – írta a politikus.

Itt történt a baleset

Ahogy a Kékvillogó beszámolt róla, a baleset 2023. június 20-án kedden történt 9 órát követően. A baleset Sándorfalva külterületén, a 4519-es út 46-os kilométerszelvényénél következett be. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Csapó Benő – Forrás: SzegedTV