Két embert kellett kimentenie a vízirendőröknek a Tiszából Poroszlónál. Kiderült, hogy a férfi és a nő vízbe borultak, ezért volt szükségük a segítségre. A mentés pillanatairól videófelvétel is készült.

Nagy szél volt

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az erős szélmozgás borította vízbe a párost, akik telefonon kértek segítséget, és a mentőmellényükben, a kenuba kapaszkodva várták a segítséget – tudta meg a 24.hu. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Mutatjuk a rendőrség felvételét:

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Korábbi eset

Ahogy írtunk róla múlt héten, összesen tizenkét ember borult bele három hajóval a Dunába Visegrádnál szerdán a viharos időjárás következtében. A kimentésükről a vízi rendőrök számoltak be.

Mindenkin volt mentőmellény

„Késlekedés nélkül, azonnal indultunk, és 1-2 percen belül a helyszínre érkeztünk. Már messziről láttuk, hogy három felborult kenuba kapaszkodnak emberek. Szerencsére mindenkin volt mentőmellény” – mesélte Soltész Balázs.

Szél és hullámok

Az időjárás nem kedvezett a mentésnek: a hatalmas hullámok és a szél is dobálta a hajót, miközben a hajót vezető Martikán Istvánnak az emberek között kellett navigálnia a járművet. A bajbajutottak 16 és 60 év közöttiek voltak, a fiatalokat és az idősebbeket előreengedték – írja a Zsarumagazin.

Idősek is voltak

„Őket mentettük ki a vízből először. Senki sem tolakodott, türelmesen megvárták, amíg egyesével kihúzzuk őket a vízből. A fiatalok közül akadt, aki talán kicsit megijedt, de leginkább azért, mert az értékeiket szerették volna megmenteni.”

Kereste a papucsát

„Az egyikük a papucsával volt elfoglalva, kapkodott utána. Mondtam neki, hagyja a papucsot, jöjjön fel a hajóra, a biztonság az első” – fogalmazott Soltész Balázs.

Helyiek is segítettek

„A hajó oldalán volt strandlétra, azon másztak fel egyesével az emberek. A kollégámmal a mentőmellényüket megfogva segítettünk nekik. Közben egy civil is segített a gumicsónakjával, ő három embert mentett ki a vízből.”

Nem kellett orvos

A kimentett kenusokat a rendőrök a partra szállították, és a biztonságba helyezésükről is gondoskodtak. A vízi rendőrök szerint senki sem szorult orvosi ellátásra, köszönhetően annak is, hogy a kenusok betartották a biztonságos hajózásra vonatkozó szabályokat, és megtették az óvintézkedést. „A hajózási szabályzatban van, hogy a vízben közlekedő járműveket – legyen az hajó vagy csónak, kajak – úgy kell kialakítani, hogy felúszóképesek legyenek” – magyarázza Lakatos Adrienn főhadnagy, a DVRK nagymarosi őrsparancsnoka.

Életmentő eszközök

„Azaz ha felborulnak, akkor is a víz tetején maradjanak. Ebbe bele tudnak kapaszkodni, ami már egy biztonsági fokozat. Mentőmellény az úszni nem tudóknak és a 14 év alattiaknak kötelező. Ennél az esetnél a túravezető az időjárás miatt határozott úgy, hogy mindenki vegye fel a mentőmellényt, ami nagyon jó döntés volt. A mellény életet menthet” – tette hozzá. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Helyszíni felvétel