Újabb fordulatok M. Richárd ügyében: a családja most gondokság alá helyeztetné a Dózsa György úti balesettel összefüggésbe hozható férfit. Egy a neve elhallgatását kérő férfi úgy tudja, a család ezzel a lépéssel szeretné elérni, hogy a férfit ne vonják felelősségre vagy enyhébb büntetést kapjon.

Nem tudja kontrollálni a tetteit

– Dühkitörései miatt nem tudja kontrollálni a tetteit, a család szerint emiatt lenne szükség arra, hogy gondnokot rendeljenek ki számára, és már be is adták a bíróságra a szükséges papírokat – írja a Blikk.

Elítélték

M. Richárd neve abszolút nem ismeretlen szinte senki számára az országban, hiszen ő az, aki összefüggésbe hozható a Dózsa György úton történt tragédiával, ahol két embert gázoltak halálra 2017-ben M. Richárdod ez ügyben, tavaly szeptemberben első fokon bűnösnek mondta ki a bíróság, illetve ebben az eljárásban bírálták azt is, hogy megvert egy biciklist, akit majdnem elsodort az autójával.  A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

FRISS! Rettenetes kínok között halhatott meg Budapesten két kutya, akiket fagyállóval átitatott étellel mérgeztek meg

Rengeteg minden van a rovásán

M. Richárdot akkor halálos közúti baleset gondatlan okozásáért, illetve garázdaságért és testi sértésért halmazati büntetésként 4 év fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték, a járművezetéstől pedig véglegesen eltiltották. Ha pedig mindez nem volna elegendő, akkor a férfinek van egy hivatali vesztegetési ügye is, amiben azzal gyanúsítják, hogy 900 ezer forintot fizetett azért, hogy visszakapja a jogsiját, illetve, hogy megússza a Dózsa György úti balesetet. Legutóbb pedig szilveszterkor a korlátozások ellenére, egy budapesti étteremben rendezett bulit és kábítószert is fogyasztott, ezért később kell majd felelnie, ennek részleteiről itt a KékVillogó portálon is beszámoltunk.

Drogbuliban kapták el szilveszterkor

Ahogy azt az elsők között megírta a BudaPestkörnyéke.hu hírportál M. Richárdot szilveszterkor egy Nyugati téri pizzériában kapták el. A jogosítvány nélkül közlekedő, gyorshajtás miatt két ember halálát okozó M. Richárd drogpartiban volt.

Szívószállal szívták a kokaint

Bors információi szerint a bulizó társaságban többen szívószállal fogyasztották a kokaint, aminek a hatását metanfetaminnal kívánták „élvezetesebbé” tenni. A lap megtudta, a drogokat egy gyorsteszt segítségével M. vizeletében mutatták ki. A férfi nem élt panasszal a gyanúsítás ellen, igaz, nehéz is lett volna bármit tagadnia.

Még mindig ügyeskedni próbál

A jelek szerint viszont a férfi minden megtesz annak érdekében, hogy ne kelljen rácsok mögött lennie, bár most a a Venyige utcai börtön egyik nyolcadik emeleti biztonsági zárkájában raboskodik, miután elrendelték a letartóztatását, mert szándékosan és kitartóan semmibe veszi a jogszabályokat.

Taktika?

– Amennyiben ez egy védekezési taktika, az nagyon kétélű fegyver lehet. A gondnokság alá helyezésről ugyanis a polgári perben dönthet a bíróság egy felhasználhatónak ítélt magánszakértői vélemény alapján, de a büntetőeljárásban a bíróság szinte biztosan igazságügyi szakértőt rendel ki a cselekvőképtelenség megállapítására. És ha ez megtörténik, ennek a szakértőnek a véleménye lesz a döntő – mondta a Blikknek dr. Kertész Gusztáv ügyvéd.

A büntethetőség kizárása

– Ahhoz, hogy valakinek a büntethetőségét kizárják vagy nyomatékosan enyhítő körülményt vegyenek figyelembe nála a büntetés kiszabásakor, az kell, hogy megállapítsák, hiányzik a belátási képessége, vagyis nem ismeri fel tettei következményeit és nem tud annak megfelelően cselekedni.

Ki vigyázna rá?

Gondnok lehet minden cselekvőképes, nagykorú személy, aki elvállalja és alkalmas a feladatra. Hogy ki legyen az, azt a gondnokság alá helyezett, azaz M. Richárd – még cselekvőképes állapotban – közokiratban kijelölheti. Ez lehet egy családtag, de akár hivatásos gondnok is. Ő intézi a hivatalos ügyeket, kezeli a gondnokság alá került ember pénzügyeit, ellátásokat igényel neki, intézi a lakhatását és ellátja a gondozását. A gondnokságot időnként felülvizsgálják, ami a korlátozó gondnokságnál minimum 5 évente kötelező, kizáró gondnokságnál azonban csak lehetséges. A gondnokságot a bíróság megszüntetheti, ha már nem állnak fenn azok a feltételek, amelyek miatt elrendelték, írja a lap.  A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

A KékVillogó M. Richárdról készült írásait itt éred el!

Kiemelt kép: M. Richárd