Az ethereum már régóta stabilan a második legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptovaluta a bitcoin mögött. Sokan azonban nem tudják, hogy a hálózat pénzügyi funkcióit csak másodlagosnak tekintik a fejlesztők. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mit kell tudni az altcoinok vezetőjéről, valamint hogyan lehet hozzájutni.

Mi is pontosan az Ethereum?

Elsőként fontos megkülönböztetni, hogy az Ethereum maga a hálózat, míg az ether a hálózat tokenje, azaz kriptovalutája. Az Ethereum egy olyan blokkláncalapú nyílt forráskódú platform, melyen különböző decentralizált applikációkat hozhat létre bárki. Az Ethereum hálózat ötlete Vitalik Buterin nevéhez fűződik, ő rendkívül lelkes rajongója volt a bitcoin hálózatának, azonban úgy gondolta, hogy jó pár helyen tovább lehet fejleszteni azt. Míg a bitcoin blokklánca teljes egészében pénzügyi tranzakciók futtatására van felhasználva, addig az Ethereumon ez csak egy kiegészítő az applikációk létrehozása mellett. A platform megalkotására egy 2014-ben megrendezett online közösségi gyűjtés biztosította a pénzügyi hátteret.

Mi az az Ethereum 2.0?

Mivel egy decentralizált rendszerről van szó, ezért számos emberre van szükség, hogy a hálózat működőképes legyen. Jelenleg az Ethereum egy Proof-of-Work mechanizmus alapján működik. Itt egy bonyolult matematikai egyenletet kell megoldani, és az alapján jutalmazzák a bányászokat, hogy mennyit segítettek ebben a megoldásban. Ez azonban hatalmas számítási teljesítményt, ezáltal igen magas energiafogyasztást igényel.

Ezzel szemben a 2.0 változatban Proof-of-Stake konszenzusra kívánnak átállni az Ethereum hálózaton. Itt nem az újabb blokkok létrehozásában kell segédkezni, hanem azok validálásában. Ennek megfelelően az új verzióban nem is bányászok, hanem validátorok lesznek. A validátoroknak nem bivalyerős számítógépekre, hanem biztonsági letétre lesz szükségük ahhoz, hogy ether jutalomban részesülhessenek.

Hogyan lehet ethert vásárolni?

Az ethereum vásárlásának a legegyszerűbb módja, ha a CoinCash választod. Náluk regisztráció után a profilodba lépve nagyon gyorsan és egyszerűen, online is le tudod adni a megrendelésedet, amelyet átutalással tudsz teljesíteni, valamint a Bitcoin ATM-jeiknél is tudsz pár kattintással, könnyedén és gyorsan ethert vásárolni. Ha már van ethereumod, azonban szeretnéd eladni, a CoinCash-nél erre is van lehetőséged.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!