Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (rövidítve EKR) szakértők segítségével biztosítja a folyamatos energiamegtakarítást. Ez az egyik pozitív része, de ebben a cikkben kifejtjük bővebben is, hogy miért jó az EKR és mik az előnyei.

Mi is az az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer?

Az EKR egy kölcsönösen előnyös együttműködésről szól, segíti az energiahatékonysági beruházásokat. Azért hozták létre, hogy maguknak az energiafelhasználóknak nyújtson támogatást, köztük azoknak, akik tesznek azért, hogy csökkenjen a hazai energiafelhasználás.

Vannak olyan kiváló EKR szakértők, mint az EnergyHub, akik sok tapasztalattal rendelkeznek a területen, így megfelelő támogatást tudnak nyújtani a cégeknek. Ráadásul nem arról van szó, hogy csak a jogszabályi megfeleléshez járulnak hozzá, hanem maximális támogatásban részesítik a vállalkozásokat ahhoz, hogy energiahatékonnyá válhassanak.

A hazai Nemzeti Energia- és Klímaterv

Magyarországon van egy elfogadott Nemzeti Energia- és Klímaterv. Ebben meg lett határozva egy cél 2030-ig, méghozzá az, hogy a hazai energiafogyasztás mértékét a 2005-ös szintre szükséges csökkenteni.

Ahhoz, hogy ezt a célt elérjük, a fogyasztást folyamatosan redukálni kell. Hogy ez meg is valósuljon, nagy segítséget nyújt az EKR, valamint az olyan kiváló szakértői gárdával rendelkező partnerek, mint a fent már említett EnergyHub. Ilyen segítséggel mindenki a saját cégére szabott támogatásban részesülhet.

Az EKR segít megtakarítani

Azzal, hogy egy cég energiahatékonyságot javító beruházást hajt végre, egyúttal jelentős pénzügyi előnyökre is szert tehet a fogyasztásának csökkenése miatt. Ennek eléréséhez járul hozzá az EKR, mellyel egy nagyobb és folyamatos megtakarítást érhetünk el.

Minél jobban tudjuk csökkenteni az energiafogyasztásunkat, annál nagyobb lesz ennek a változásnak a pénzügyi előnye.

Nézzünk egy példát! Ha azt feltételezzük, hogy nem változnak az árak (a valóságban igazából folyamatosan nőnek), akkor is gyorsan megtérülnek ezek a beruházások. Tegyük fel, hogy mindössze 25%-kal sikerül csökkenteni a felhasználásunkat. Ami eddig havi 200.000 Ft-ba került, az mostantól csak 150.000 Ft-ba fog, ami éves szinten 600.000 Ft megtakarítást jelent.

Azaz az eddigiek alapján számolva 3 havi rezsit spórolunk meg a cégnek, ennyivel kevesebbet kell költeni erre a területre. És itt még csak 25%-kal számoltunk, ennél magasabb is lehet a megtakarítás, nem beszélve az emelkedő energiaárakról.

HEM és TAO

Amikor lezárunk egy energiahatékonysági beruházást, a megtakarítás mértékéről egy tanúsítványt fognak készíteni auditor szervezetek. Így fogjuk megkapni a HEM-et, azaz a Hitelesített Energia Megtakarítást. Ezt értékesíteni tudjuk az energiakereskedők felé.

Ők ezt azért fogják tőlünk megvásárolni, mert megtakarítási kötelezettségük van, melyet vagy saját maguknak vagy a végfelhasználóiknak kell teljesíteniük.

Ráadásul az EKR mellé még igénybe vehetünk TAO (azaz társasági adó) kedvezményt is.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.