Az ismeretlen személy több budapesti diáknak is elégtelen érdemjegyet írt be a neve mellé. Volt, aki egy tantárgyból egy éjszaka alatt két egyest is kapott.

Szerda éjjel történt

A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói meglepő dologra ébredhettek ma reggel. Valaki az éj leple alatt egyeseket osztott ki számukra. Nem egy tanár volt azonban, aki a rossz jegyeket adta. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egy hacker lehetett

Az iskola 3/b osztály tanulói nem a valós tanulmányi eredményeik alapján kapták az osztályzatokat. Valaki Bendzsi a hacker néven tudott bejutni a KRÉTA rendszerébe. Miután sikerrel járt, elkezdett egyeseket osztani.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ez történhetett

Az eset elszigetelt, kizárólag egyetlen iskolát érint. Úgy fest tehát, hogy nem a KRÉTA rendszert törték fel, hanem valaki megtudhatta az iskola egyik tanárának a jelszavát. Erre autal az is, hogy a Bendzsi a hacker név nem a tanár nevénél szerepel, hanem a dolgozat témájának adta meg ezt az elkövető. A tanár nevét ugyanis csak magasabb szintű hozzáféréssel lehet módosítani.

Nem tudni, mi lehetett az elkövető célja

Azt egyelőre homály fedi, hogy az elkövető és mi volt az indítéka. Az Indexnek egy szülő elküldte, hogy gyermeke vizuális kultúra tantárgyból két elégtelent kapott egyetlen éjszaka. Minderről képernyőképet is küldött a szülő a lap számára.

Ezek is érdekelhetnek!

Egyszer már feltörték a rendszert

Ahogyan azt megírtuk, a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) rendszerét tavaly novemberben támadás érte. Az adathalászok illetéktelen hozzáférést szerezhettek a rendszer adatai mellett a cég más adatbázisaihoz is. Sőt, a hackerek a forráskódokba valamint a fejlesztők belső kommunikációjába is bepillantást nyerhettek.

Eljárás indult

A támadás elkövetésével összefüggésbe hoztak egy 15 és egy 13 éves fiatalt. Légvonalban egymástól 82 kilométerre található otthonukban kutatást tartottak. Számítástechnikai eszközök mellett adathordozókat, malware-eket is lefoglaltak a nyomozók.

Kihallgatták a 15 éves diákot

Az idősebb gyanúsítottat kihallgatták, ám a fiatalabbikat életkorából adódóan a jogszabályok szerint nem lehetett felelősségre vonni. A 15 éves fiú elismerte tettét, ám nem adott rá magyarázatot. Szabadlábon védekezhet.

Bombafenyegetéssel is vádolják őket

Több iskolát is bombafenyegetés ért az elmúlt időszakban. A gyanú szerint ezekkel is összefüggésbe hozhatók a fiatalok. Zsarolással is vádolják a 15 éves fiút.

Pénzt követelhetett egy társától

A bizonyítékok szerint egy kártékony szoftverrel tudott hozzáférni egy vele egykorú diáktársa levelezőrendszeréhez. Azzal fenyegette meg, hogy kirúgatja, ha nem adja neki át az általa követelt összeget. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: rtl.hu