A matcha egy olyan tradicionális zöld tea, amely a japán szertartásos teafogyasztás egyik kiemelkedő itala. A jelentése japánul szó szerinti fordításban “poralapú tea”. Manapság Európában és a tengerentúlon is nagyon népszerű, ami a rituális fogyasztási szokásának és köztudottan jótékony hatásának köszönhető.

Ha igazán kifogástalan minőségű, eredeti matcha tea kínálatból szeretnénk válogatni, akkor látogassunk el a Moya Matcha Hungary webshop oldalára, ahol még tradicionális recepteket is olvashatunk.

Nem csak teaként fogyasztható

A japánoknál a gasztrokultúra szerves részét képezi, de nemcsak a Távol-Keleten, hanem az egész világon meghódította a tudatos táplálkozásra törekvő fogyasztókat. A matcha ízesítésként is szolgálhat koktélokba, finom süteményekbe, de akár kávéba is. A 21. század elejétől kezdve egyre keresettebb lett, mára már az egész világban az egyik legegészségesebb táplálékkiegészítőként tartják számon.

Több, mint 1000 évvel ezelőtt kezdték el Japánban termeszteni, és mind a mai napig töretlen a népszerűsége. Telis-tele van antioxidánssal, magas a koffeintartalma, viszont jóval lassabban szívódik fel, mint a kávé. Ennek köszönhetően akár hat órán keresztül is jelen van a véráramban a matchából nyert koffein, ami így nem okoz kiemelkedő energialöketet, sokkal inkább egy folyamatos kellemes, mégis éber állapotot tart fenn.

Miben más, mint a hagyományos teák?

Az antioxidánsok mellett aminosavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban, valamint rostokban is rendkívül gazdag. Minden más tea ennek csak maximum a 10-20%-át tartalmazza, a típusától függően.

A matcha levelét teljes egészében elfogyasztjuk a teázás közben, ezért nagyon ügyelnünk kell arra, hogy 80 Celsius-fokos víznél melegebbet ne öntsünk rá, mert akkor veszít a hatóanyagaiból.

Kiemelkedő jótékony hatás

Ideális választás fogyókúrázáshoz, ugyanis a benne lévő katechinek növelik a testünk kalóriaégető képességét. Segítségével gyorsabban szabadulhatunk meg a felesleges kilóktól, káros és kellemetlen mellékhatások nélkül. Az antioxidánsoknak köszönhetően rákmegelőző hatású, valamint részt vesz az immunrendszerünk erősítésében is.

A matcha szüretelése

Jellemzően nem nagy cégek, sokkal inkább kisebb méretű családi vállalkozások foglalkoznak a termesztésével. Ezt a teát Japánban nagy odafigyeléssel termesztik, szüretelik, szárítják majd porrá alakítják.

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor szedik le a leveleket, ugyanis a legfinomabb és legértékesebb tea a friss, zsenge levelekből készül. Nulla Celsius-fok alatti hőmérsékleten tárolják a leszedett leveleket, külön erre a célra tervezett speciális tárolókban, majd teaporrá őrlik, gondos odafigyeléssel, hogy véletlenül se maradjanak nagyobb szemek vagy levéldarabok az őrleményben.

Ezt követően légmentes csomagolásban szállítják a világ minden tájára, például a Moya Matcha Hungary raktárába, így kerülhet a mi asztalunkra is a legfinomabb matcha, amit csak kapni lehet.


Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a moyamatcha.hu oldalt működtető cég.